Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2022-08-16 09:13:25

jblaha
Člen/ka

Zapůjčení auta soukromé osobě a paušální výdaj na dopravu

Dobrý den,
jsem OSVČ, moje přítelkyně nepodniká. Chceme si společně koupit auto, tedy být spoluvlastníky (oba zaplatíme část ceny), které si pak chci zahrnout do svého obchodního majetku OSVČ. Auto budu používat já k pracovním a soukromým účelům, a přítelkyně k soukromým účelům.

Rád bych si u auta uplatňoval zkrácený paušální výdaj na dopravu. To znamená, že vozidlo nesmím ani po část měsíce přenechat k užívání jiné osobě (= např. přítelkyni). Nicméně dle ZDP pokud by vozidlo bylo ve spoluvlastnictví více poplatníků, potom použití vozidla některým z dalších spoluvlastníků není považováno za přenechání k užívání jiné osobě.

Můj dotaz tedy je, zda tento popsaný případ znamená spoluvlastnictví auta dle ZDP § 24 odst. 3) písmeno zt), a tudíž zda si v tomto prípadě mohu uplatnit zkrácený paušální výdaj na dopravu? A pokud ano, tak jakým způsobem před FÚ doložit spoluvlastnictví?

Děkuji
Jan Bláha

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB