Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2022-03-17 15:10:04

jola
Člen/ka

Škodní událost - vystavení proforma faktury sám sobě.

Dobrý den, paní Zdeno. Prosím o radu. OSVČ autoservis plátce DPH vede daňovou evidenci převzal do opravy vozidlo, které při převozu z dílny poškodil /poškrábal lak/. Majitel vozu žádá servis, aby vozidlo uvedl do stavu v jakém bylo před opravou. OSVČ má uzavřenou pojistku /pojištění podnikatele/ ze které by tato oprava byla hrazena. Pojišťovna žádá o vystavení proforma faktury bez DPH na tuto opravu, ale na faktuře má být  uveden jako dodavatel OSVČ/autoservis/ a jako odběratel rovněž OSVČ. Já jsem ještě nikdy takovou fakturu nevystavovala. Likvidátor z pojišťovny  mi tvrdil, že je to takto v pořádku, tak nevím. A ještě další věc, jak to bude až pojišťovna proplatí proforma fakturu, musím vystavit řádnou fakturu na toto plnění bez dph.

Moc děkuji za vaši radu.                   

Přeji hezký den.                                                                                                                     Jarmila

Offline

 

#2 2022-03-17 23:42:35

Zdena
Moderátorka

Re: Škodní událost - vystavení proforma faktury sám sobě.

Dobrý večer, paní Jarmilo. Nestačil by pojišťovně zakázkový list? Jestli trvají na proforma faktuře, tak bych jim ji vystavila, ale v daňové evidenci bych ji nikde neuváděla.
Ostrou fakturu bych rozhodně nevystavovala, není komu. Sám sobě fakturovat nemůže a pojišťovně také ne.

Offline

 

#3 2022-03-18 09:07:47

jola
Člen/ka

Re: Škodní událost - vystavení proforma faktury sám sobě.

Dobrý den, paní Zdeno jste zlatá, že jste mi tak rychle odpověděla. Taky jsem uvažovala, že proforma fakturu nebudu nikde uvádět, ale nikdy jsem se s tím nesetkala. Pátrala jsem všude možně, ale nic co by mi pomohlo jsem nenašla. Zakázkový list nechtějí, v průvodce uvádějí, že chtějí fakturu za opravu. Likvidátor mi řekl, že servisy běžně vystavují proforma fakturu, kde fakturují sám sobě, ale neví, jak si to servis dál účtuje. Vím, že nelze fakturovat sám sobě, proto mně to zaskočilo. Ještě jednou moc děkuji.

Přeji hezký den.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB