Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2021-07-29 09:08:25

jola
Člen/ka

Mimořádné odpisy.

Dobrý den, paní Zdeno mám dotaz ohledně mimořádných odpisů. OSVČ vede DE si chce pořídit nový nákladní automobil a chce uplatnit mimořádné odpisy. Nabídla se mu možnost,že by vozidlo zakoupil od prodejce jiný podnikatel,který má u tohoto prodejce velkou slevu a ten by ihned  vystavil fakturu mému klientovi /podnikatel by vozidlo zakoupil jako zboží,které okamžitě prodá/. Může za téhle situace OSVČ použít mimořádné odpisy. V zákoně se píše,že poplatník musí být prvním odpisovatelem,což by OSVČ byl. Prosím poraďte.


Děkuji a přeji hezký den.                                                                                                                             Jarmila.

Offline

 

#2 2021-07-29 14:36:38

Zdena
Moderátorka

Re: Mimořádné odpisy.

Dobrý den, paní Jarmilo. Podle ustanovení § 31/6 ZDP se za prvního odpisovatele hmotného movitého majetku považuje poplatník, který si jako první pořídil nový hmotný movitý majetek, který dosud nebyl užíván k určenému účelu a u předchozího odpisovatele byl zbožím.

OSVČ podle mého názoru tyto podmínky splní a může použít mimořádné odpisy. Automobil bude u prodávajícího zbožím a automobil dosud nebyl používán k určenému účelu, tj. k provozu na pozemních komunikacích.

Offline

 

#3 2021-07-30 08:56:30

jola
Člen/ka

Re: Mimořádné odpisy.

Dobrý den, paní Zdeno děkuji za odpověď.  Uvidím,zda klient tyto odpisy využije. Zatím jsme jenom zjišťovali, zda by to šlo takto provézt.

Hezký den a slunečný víkend přeji.

Offline

 

#4 2022-03-02 16:13:58

Evelína77
Člen/ka

Re: Mimořádné odpisy.

Dobrý den paní Zdenko,
poradíte mi, prosím, ohledně mimořádných odpisů?
Klient v roce 2020 využil mimořádných odpisu na pořízený automobil. Nyní pro rok 2021 má nízký základ daně (+/- 170 tisíc), tudíž nepotřebuje uplatnit mimořádné odpisy. Tyto mimořádné odpisy by pro rok 2021 byly 390.tisíc. Lze je přerušit a použít v dalších letech? dočetla jsem se, že ne. Takže o těch 390tisíc odpisu klient přijde? Nebo je má použít, dostat se do ztráty a tu ztrátu potom využít v případě vysokého zisku?
Děkuji moc za odpověď.

Offline

 

#5 2022-03-02 17:35:51

Zdena
Moderátorka

Re: Mimořádné odpisy.

Dobrý den, paní Evelíno. Podle ustanovení § 30a ZDP není možné mimořádné odpisy přerušit. Vypočítaný odpis nemusíte uplatnit jako daňový výdaj, ale přijdete o něj. Daňovou ztrátu můžete odečítat od základu daně příštích 5 let. Odečet ztráty se projeví jen u daně z příjmů, nesníží vyměřovací základy pro výpočet ZP a SP.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB