Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2021-04-29 23:30:06

lucajs
Člen/ka

časové rozlišení u leasingu v EUR

Dobrý den,

prosím o radu. FO vede daňovou evidenci a má automobil pořízený na leasing. Finanční leasing je uveden v cizí měně!!!
Mimořádná splátka na začátku byla 1900 EUR. 1-60 splátka + pojistné auta byly předepsány ve stejné výši 1600 EUR.

1)
Musím provést časové rozlišení (mimořádná splátka + 1 až 60 splátka + pojistné vozu to celé děleno 60? Pokud ano jakým kurzem budu přepočíst na CZK. Uhrazené splátky leasingu dávám během roku jako nedaňový výdaj.
Nebo to mohu udělat takto - splátky leasingu + pojistné jako daňový výdaj přepočtené kurzem v den zaplacení (jelikož jsou splátky stále stejné) a mimořádnou splátku časově rozlišit?

2)
Jak by to bylo v případě, že leasingová společnost umožnila, aby FO neplatila splátky - jen pojistné a odložila splátky o 6 měsíců - tedy FO uhradila leasingové splátky v měsících 1-4/20 a pak 11 a 12/2020 a v měsících 5-10/2020 byla hrazena jen pojistka?

Zahrnu do daňových výdajů pouze skutečně uhrazené splátky a pojistné + časové rozlišení mimořádné splátky.

Jedná se poměrně o vysoké částky. Pokud bych dala do výdajů co nemám byl by to v případě kontroly velký průšvih.


Děkuji moc za rady. Nikde jsem o leasingu v cizí měně v DAŇOVÉ EVIDENCI nic nedohledala.  :(

Offline

 

#2 2021-05-02 21:43:31

Zdena
Moderátorka

Re: časové rozlišení u leasingu v EUR

Dobrý den.

Oba způsoby časového rozlišení jsou možné. Buď časově rozlišíte pouze mimořádnou splátku (pokud máte rovnoměrné splátky), nebo časové rozlišíte celý leasing. Přikláním se k druhé možnosti. Všechny splátky (mimořádnou i řádné) eviduji jako nedaňový výdaj. K 31. 12. uplatním do daňových výdajů poměrnou část, která připadá na zdaňovací období podle doby trvání nájemní smlouvy, bez ohledu na skutečné platby. A nemusíte řešit odložené splátky.

Pro tento výdaj podle mého názoru platí obecné zásady pro přepočet cizí měny v DE. Můžete použít denní kurz ČNB (poměrnou část leasingu přepočítat kurzem platným k 31.12.), nebo si předem stanovit pevný kurz (jako v účetnictví), nebo počkat, až GFŘ vyhlásí jednotný kurz.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB