Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody
Nejste přihlášen(a)
Hezký den. Měla bych dva dotazy ohledně poskytování služeb zahraničním klientům. Jsem webdesignerka, OSVČ, neplátce DPH.
1) Ráda bych nabídla své služby (tvorbu webových stránek) i zahraničním klientům. Slyšela jsem, že když bych poskytovala služby do zahraničí v rámci EU, tak se musím stát identifikovanou osobou a plátcem DPH. Nerada bych si zbytečně komplikovala život, a tak jsem se rozhodla, že bych nabízela své služby pouze do zemí mimo EU (nejspíš do USA, protože umím dobře anglicky).
Budu v tomto případě postupovat stejně, jako když dělám web pro klienta z ČR (prostě pošlu fakturu, přeloženou do angličtiny, a klient mi pošle peníze?), nebo je třeba řešit nějaké další věci?
2) Ráda bych také vytvořila pár online videokurzů pro vzdělávací platformu Udemy, která sídlí v USA. Ten kurz bude prostřednictvím jejich webu přístupný za peníze pro lidi z celého světa s tím, že vydělané peníze mi budou chodit v určitých intervalech od té firmy, která si odečítá nějaké provize. Je v tomto případě nutné něco řešit, nebo stačí jen ty příjmy zahrnout do příjmů v daňovém přiznání.
Díky za odpověď!