Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-09-20 18:15:37

Marta 1
Host

začinam podnikat.

Dobrý den.Jsem registrovana na UP, budu dělat kurz manikura-modelaž nehtu.Pak chci podnikat a otevřet si salonek.Co k tomu všemu potřebuji?Samozřejmě živnost a co ještě?Myslite že se mi to vyplati když budu za pronajem platit 6 tisic korun a deně z 20 dni vydělam přilad:20 tisic?Poradte prosim.Děkuji.Marta

 

#2 2008-09-24 23:45:51

Zdena
Moderátorka

Re: začinam podnikat.

Za 400.000,- měsíčně bych ochotně pracovala, ani bych se neptala, zda se mi to vyplatí:-)
Jestli očekáváte měsíční výdělek ve výši 20 tisíc, tak počítejte s pojistným na SP ve výši 1.596,- Kč (pokud si budete platit dobrovolné nemocenské pojištění, tak přidejte dalších 238,- Kč) a na zdravotní pojištění ve výši 1.456,- Kč. Platí za předpokladu, že nejste státním pojištěncem, např. z titulu pobírání částečného invalidního důchodu. Co všechno je třeba zařídit před otevřením salonku, to nevím.

Offline

 

#3 2008-09-25 08:41:32

Marta 1
Host

Re: začinam podnikat.

Nevim proč je řeč o 400.000 měsičně.Zajima mně kolik budu platit měsičně daně když muj přijem bude 20.000 za měsic.

 

#4 2008-09-25 11:51:54

Zdena
Moderátorka

Re: začinam podnikat.

Fyzické osoby neplatí daň z příjmů měsíčně, ale až po skončení roku na základě daňového přiznání. Daňovou povinnost vypočítávají z rozdílu příjmů a výdajů. Pokud budete mít příjem ve výši 20 tis. Kč měsíčně a k němu uplatníte buď skutečné (prokázané) výdaje, nebo výdajový paušál (60% z příjmů), tak bude v obou případech vaše daňová povinnost nulová. Vypočítanou daň vám pokryje základní sleva na poplatníka.
Daně z příjmů bych nebála, spíše minimálních pojistných na sociální a zdravotní pojištění, ta jsou pro drobné živnostníky skoro likvidační. Navíc se každým rokem zvyšují, každé téměř o stovku měsíčně.

Proč byla řeč o 400 tis. měsíčně? Psala jste: ..... "a deně z 20 dni vydělam přilad:20 tisic?"  Ať počítám, jak počítám, pořád mi to vychází na těch 400 tisíc měsíčně - dvacet dnů v měsíci a denně 20 tisíc. To byl jen pokus o ftip, pokud nevhodný, pak se vám tímto omlouvám.

Offline

 

#5 2008-09-25 13:13:25

Marta 1
Host

Re: začinam podnikat.

Děkuji za vysvětleni,ten vydělek 400.000 to by bylo slušne podnikani,jsem polské narodnosti, mohla jsem napsat vic zrozumitelně,zdravim.

 

#6 2008-10-02 10:29:51

Tina
Host

Re: začinam podnikat.

Dobrý den,
potřebuji poradit. Sjednávám si volnou živnost. Budu dělat obchodního zásupce. jde mi o to zda si musím sjednat podnikatelský účet nebo můžu mít ten svůj běžný. v případě si jen pořídit nový běžný,ale ne podnikatelský abych moc neplatila.

Děkuji za odpoveď

 

#7 2008-10-03 23:16:56

Zdena
Moderátorka

Re: začinam podnikat.

Žádný předpis vám neukládá povinnost zřídit si podnikatelský účet. Můžete používat svůj běžný, nebo si pro účely podnikání zřídit jiný BÚ. Některé banky mají v podmínkách pro vedení osobního účtu ustanovení, že nebude používán pro podnikání, raději si najděte banku, které je to jedno:-)

Offline

 

#8 2008-10-30 12:06:14

toms
Host

Re: začinam podnikat.

Dobrý den, od 1.1.2009 si chystám založit živnost - OSVČ - činnosti vedlejší. Jsem a budu  zaměstnán na plný úvazek a splňuji hranici 96tis.  Předpokládám, že rozdíl mezi příjmy a výdaji nepřesáhne hranici 4 000,- kč / měsíčně. Rozumím tedy tomu dobře, že nemusím hradit sociální a zdravotní pojištění a uhradím pouze daň ze zisku ?  Děkuji za odpověď.
Dále bych také nerad vedl účetní agendu a vyjádřil výdaje paušálem. Prosím o radu v jakých procentech se tyto paušály vyjadřují.
Děkuji

 

#9 2008-11-01 23:47:17

Zdena
Moderátorka

Re: začinam podnikat.

Jako zaměstnanec nebudete povinen platit ZÁLOHY na sociální, ani zdravotní pojištění. Pokud bude rozdíl mezi vašimi příjmy a výdaji v průměru cca 4.700,- Kč měsíčně, pak nebudete platit žádné pojistné na sociální pojištění. U zdravotního pojištění není žádná hranice rozhodného příjmu, do které nejste povinen platit pojistné, pojistné platíte vždy, pokud nevykážete ztrátu z podnikání. Výši pojistného si vypočítáte a odvedete až po skončení roku (do 8 dnů od podání daňového přiznání, nebo do 8.dubna v případě, že nebudete podávat daňové přiznání), bude to 6,75% z rozdílu příjmů a výdajů.

O výdajích stanovených procentem z příjmů čtěte zde: http://www.jakpodnikat.cz/pausalni-vydaje-procentem.php
Výdajové paušály v této podobě by měly být zachovány i pro rok 2009.

Offline

 

#10 2008-11-06 14:59:02

mmoh
Host

Re: začinam podnikat.

Dobrý den, chtěla bych začít podnikat, resp...cvičit na živnostenský list. Mám v úmyslu si pronajmout a zrekonstruovat prostory na cvičení aerobiku a spinningu, případně i dalších aktivit...Chtěla jsem se zeptat jaký ŽL / oprávnění budu potřebovat??? Mám licenci cvičitele, která není akreditovaná MŠMT. Můžete mi prosím doporučit jaký kurz/licenci mám absolvovat tak abych mohla podnikat??

Děkuji   
Hezký den
Míša

 

#11 2008-11-06 22:35:48

Zdena
Moderátorka

Re: začinam podnikat.

Na vedení cvičení vám bude stačit ohlašovací živnost volná, obor. č. 72 - Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti.
U volné živnosti nejsou stanoveny žádné požadavky na odbornou způsobilost, stačí splnit všeobecné podmínky provozování živnosti: dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost.

Offline

 

#12 2008-11-20 12:59:06

Lucie
Host

Re: začinam podnikat.

Dobrý den, od dubna bych chtela spustit internetovy obchudek (prodej dárkových předmětů - obrazy, dekorované sklo, dále grafické práce - návrhy svateb.oznámení, přání, PFka). Zboží bych chtěla nabízet i do kamenných obchodů maloobchodníkům.
Předpokládám, že mám žádat o volnou živnost. Nevím ale, o jakou. 41. Výroba školních a kancelářských potřeb, kromě výrobků z papíru, výroba bižuterie, kartáčnického a konfekčního zboží, deštníků, upomínkových předmětů. NEBO: 48. Velkoobchod a maloobchod NEBO: 80. Výroba, obchod a služby jinde nezařazené ?
Prosím poraďte.
Děkuji!

 

#13 2008-11-22 22:50:05

Zdena
Moderátorka

Re: začinam podnikat.

V rámci volné živnosti si můžete vybrat třeba všech 80 oborů. Budete provozovat obchod, takže vyberte obor 48, pokud budete sama některé nabízené zboží vyrábět, tak vyberte i výrobu, například (kopíruji náplně oborů):
41. Výroba školních a kancelářských potřeb, kromě výrobků z papíru, výroba bižuterie, kartáčnického a konfekčního zboží, deštníků, upomínkových předmětů                             Výroba psacích per a tužek, náplní do per a tužek, razítek, ručních tiskáren nebo etiketovacích strojků, potiskovacích souprav a dalších školních a kancelářských potřeb. Výroba bižuterie a ozdob z obecných kovů, skla, dřeva, kůže nebo jiných materiálů. Výroba košťat a kartáčů, ručních mechanických smetáků, mopů a péřových prachovek, kartáčků, malířských válečků, štětců a podobně. Výroba konfekčních zapínadel (knoflíků, patentek, zdrhovadel, šicích potřeb a podobně), vycházkových holí, deštníků, slunečníků, markýz, žaluzií, s výjimkou dřevěných, a podobně. Výroba zápalek, cigaretových zapalovačů, dýmek, hřebenů, vakuovaných lahví, termosek, svíček, umělých květin, výroba upomínkových a dekorativních předmětů a podobně. Obsahem činnosti není výroba kancelářského papíru, školních sešitů a brašnářského zboží.
14. Vydavatelské činnosti, polygrafická výroba, knihařské a kopírovací práce          Činnosti spojené s vydáváním novin, časopisů a ostatních periodik, knih a brožur, hudebnin a hudebních rukopisů, fotografií, pohlednic, slovníků, telefonních seznamů, map, atlasů, plakátů, inzertních katalogů, prospektů, diářů, kalendářů, formulářů a jiných tištěných materiálů. Vydavatelská činnost na Internetu. Provádění korektur a technická redakce. Všechny druhy tiskařské výroby. Provádění všech tiskařských technik, zejména knihtisku, hlubotisku, ofsetového tisku a litografie. Tradiční nebo nově zaváděné technologie při výrobě novin, časopisů, knih, kartografických děl, plakátů, obálek, not, popřípadě dalších tiskovin, na příslušných strojích a zařízeních. Vazby knih, paspartizace, běžné xerografické práce. Rozmnožování tiskových předloh kopírovacími stroji nebo počítačovými tiskárnami (včetně scanování), potisk různých materiálů tampónovým tiskem a podobně. Obsahem činnosti není rozmnožování software a zvukových a zvukově-obrazových záznamů, vydávání a nahrávání zvukových a zvukově-obrazových záznamů.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB