Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2019-02-25 15:58:15

romanakarikova
Člen/ka

MD + OSVČ

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s placením záloh na sociální a zdravotní pojištění vzešlými z přehledu za rok 2018. Paní je zaměstnaná, nyní na MD a na živnostenský list si přivydělávala - základ daně (vyměřovací základ pro SP a ZP) činí 199.500,-. V příštím roce nepředpokládá, že by si vydělala tolik. Její živnost je v přehledech uvedena jako vedlejší i pro další rok, kdy ještě bude na MD. Musí platit zálohy? Moc děkuji za názory.

Offline

 

#2 2019-02-25 19:08:26

Zdena
Moderátorka

Re: MD + OSVČ

Dobrý den. Zálohy na SP bude platit, neboť vzhledem k výši vyměřovacího základu vznikla povinná účast na důchodovém pojištění OSVČ vedlejší. Pokud předpokládá příjmy po odečtení výdajů alespoň o jednu třetinu nižší než v roce 2018, tak si může požádat o snížení měsíčního vyměřovacího základu. V případě výraznějšího poklesu výdělku může požádat o zrušení povinnosti platit zálohy. Formulář žádosti naleznete na stránkách ČSSZ.

Zálohy na ZP nevím jistě, ale podle mého názoru by je po dobu pobírání PPM a RP měla platit jako osoba, za kterou je plátcem pojistného i stát. I u ZP je možné požádat o snížení záloh.

Offline

 

#3 2019-02-25 21:36:12

romanakarikova
Člen/ka

Re: MD + OSVČ

Mockrát děkuji, paní Zdeno.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB