Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2018-07-29 13:33:30

literakl
Člen/ka

Zahraniční programátor / grafik

Dobrý den paní Zdeno, pokud si firma - neplátce DPH objedná v zahraničí službu (programátor, grafik, designer ..), tak by se měla stát identifikovanou osobou a transakci uvést v přiznání k DPH na řádce 5 a vypočíst si, kolik firma odvede na DPH. Je to správně?

A teď varianty:

a) pokud je zahraniční firma již plátce DPH, mění se něco? Doufám, že nebudu muset DPH platit dvakrát.
b) je rozdíl mezi EU a mimo-EU firmou?

Děkuji za vysvětlení, z http://www.jakpodnikat.cz/adwords-dph.php mi to není jasné.

"Protože Google AdWords i Facebook nám fakturují z Irska (zkontrolujme na faktuře), uvedeme plnění na řádek 5 daňového přiznání k DPH. DPH dopočítáme - *samovyměříme* v základní sazbě a rovněž uvedeme."

Offline

 

#2 2018-07-29 22:51:15

Zdena
Moderátorka

Re: Zahraniční programátor / grafik

Dobrý den, podle mého názoru je to správně.

a) pokud je zahraniční firma registrovaná k DPH v EU, tak jí oznamte své DIČ. Měli by fakturovat bez DPH a tím pádem budete platit daň jen jednou a to v ČR. Uvádí se v ř. 5 přiznání

b) přijatá služba od firmy se sídlem mimo EU se také zdaňuje v ČR. Rozdíl mezi EU a mimo_ EU firmou je v tom, že přijatou službu od mimo_ EU firmy uvádíte na ř. 12 přiznání.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB