Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2018-03-23 08:26:08

X Jana
Člen/ka

Sklad

Dobrý den, paní Zdeno, prosím Vás o radu:  V minulých letech jsem nakoupila 4 jalovičky jako pastevní dobytek. Vložila jsem je na sklad, kde připisuji jejich hodnotu, jak rostou. Již dosáhli plné ceny, tak si myslím, že jejich místo již není na skladě. Budou u mně minimálně 10 let ve stejné hodnotě.  Mohu je tedy přesunout ze skladu do majetku? Zdá se mi jako nesmysl je dodaňovat, když budu potřebovat přejít z paušálních výdajů na výdaje skutečné.
Děkuji Vám za odpověď

Offline

 

#2 2018-03-23 09:58:14

Zdena
Moderátorka

Re: Sklad

Dobrý den, paní Jano. Omlouvám se, ale zemědělství není moje parketa:-) Pokud vedete daňovou evidenci, tak nevidím důvod pro připisování hodnoty (přírůstky, příchovky) skladových zásob. Užitkové jalovičky byste měla evidovat v ceně, za jakou jste je pořídila.

Jediné, co mě napadá, je vytvořit z nich skupinu (základní stádo), pokud jejich pořizovací ceny v součtu přesáhnou 40 tis. Kč. To by ale znamenalo snížit daňové výdaje, které jste uplatnila při nákupu jaloviček. Nevím, jestli byste musela podávat dodatečná daňová přiznání za roky, ve kterých jste jalovičky kupovala, nebo zda by bylo možné dodanit až v roce, kdy vytvoříte skupinu. 

Předpokládám, že nyní uplatňujete skutečné výdaje a přemýšlíte o uplatňování výdajů procentem z příjmů. Pokud uplatňujete paušální výdaje, tak nemáte žádný obchodní majetek a nemusíte vést skladovou evidenci.

Offline

 

#3 2018-03-23 10:43:35

X Jana
Člen/ka

Re: Sklad

Jěště jednou dobrý den. Vedu daňovou evidenci, ale jsem plátce DPH, proto to vedení skladu. Ano, z jalovic udělám stádo, přesunu do majetku. To provedu k 31.12.2017 a tudíž nebudu dodaňovat při přechodu na DE, nemám stejně povinnost, i když vedu sklad pro DPH, že? Pohledávky též nemám.

Děkuji Vám mnohokrát za radu a ochotu. Přeji hezký den.

Offline

 

#4 2018-03-23 15:40:37

Zdena
Moderátorka

Re: Sklad

Paní Jano, nejsem si jistá, zda Vám dobře rozumím. Vedete si daňovou evidenci pro účely DPH, ale pro účely daně z příjmů uplatňujete výdaje procentem z příjmů? Pokud ano a nyní chcete změnit způsob uplatňování výdajů z paušálních na skutečné výdaje, tak zásoby vůbec neřešíte. Jediné, co paušalisté dodaňují při přechodu na skutečné výdaje, jsou pohledávky.

Kopíruji část ustanovení § 23 odst. 8 ZDP:
     rozdíl mezi příjmy a výdaji         se upraví
3. v případech, kdy poplatník uplatňuje výdaje podle § 7 odst. 7           o hodnotu pohledávek, které by při úhradě byly zdanitelným příjmem [s výjimkou pohledávek uvedených v § 24 odst. 2 písm. y)].

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB