Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2017-10-30 12:20:31

Dagmar80
Člen/ka

OSVČ hlavní činnost a souběžně HPP zkrácený úvazek

Dobrý den,
moc prosím o ujasnění a radu, jak řešit ...Jsem zaměstnancem malé rodinné firmy, nejsem studovaná účetní, ale vykonávám pro firmu veškeré administrativní práce, doposud jsem měla vše v pořádku, jak přiznání, přehledy....Firmu vlastní bratr, a ten se o příjmy a výdaje dělí se svou manželkou, spolupracující osobou. Ta platí samozřejmě doposud zálohy ZP a SP vždy z přehledu po podání daňového přiznání ze své "rozdělené části". Za loňský rok jí vyšla už i povinnost odvést 2 x ročně zálohu na daň z příjmu, což v loňských letech nesplňovala. No a letos si začala několik měsíců přivydělávat ještě  na DPP v jedné firmě, kde příjem nepřesahuje 10.tis ani 300 hod za rok, prohlášení jim nepodepsala, tedy odvádějí (snad) srážkovou daň a nikam se mi ty její zanedbatelné příjmy "plést" v daň. přiznání ani nebudou ( což mám snad zjištěno správně, že když je daň odvedena, nemusím tento příjem již uvádět při společném daň. přiznání s manželem). Nyní však přišla s tím, že by příští rok chtěla nastoupit do zaměstnání u toho daného zaměstnavatele na HPP a zřejmě jen na zkrácený úvazek, ale nevyloučila, že  možná i na klasický úvazek.
Jak se tato situace bude brát z pohledu záloh na ZP, SP, daňové přiznání a podobně? Když tak pročítám veškeré informace o této problematice, co a jak, tak mám  více a více pocit, že se v tom ztrácím. ...Ale tímto mi opravdu zamotala hlavu. Jak to bude s jejím OSVČ? Může zůstat stále hlavní? Nebo se automaticky stane OSVČ vedlejší?
Byla bych moc ráda za nějaké objasnění v kostce, možná v tom hledám vědu : (, ale ráda bych měla jasno předem, ať vím, na co se připravit.
Poradí mi někdo? Děkuji moc za případnou odezvu.

Offline

 

#2 2017-11-01 22:23:24

Zdena
Moderátorka

Re: OSVČ hlavní činnost a souběžně HPP zkrácený úvazek

Dobrý den. Příjmy z DPP, zdaněné srážkovou daní, nemusíte uvádět v daňovém přiznání.

Pokud by švagrová příští rok pracovala na HPP, třeba se zkráceným úvazkem, tak bude mít spolupráci s manželem jako vedlejší činnost. Předpokladem je, že zaměstnavatel odvede ZP alespoň z minimální mzdy. Švagrová bude moci přestat platit zálohy na ZP, zdravotní pojištění bude moci zaplatit jednou ročně po podání přehledů o příjmech a výdajích. Jestliže platí pololetní zálohy na daň, tak měla vysoké vyměřovací základy pro výpočet pojistného na ZP a SP. Bude tedy i nadále platit zálohy na SP, neboť jí vznikla povinná účast na důchodovém pojištění i jako OSVČ vedlejší.

OSVČ vedlejší má tu výhodu, že nemusí odvádět pojistné (a platit zálohy) z minimálního vyměřovacího základu, pokud má skutečný vyměřovací základ nižší. Švagrová má vysoké vyměřovací základy, takže této výhody nevyužije. Jestliže bude mít vysoké příjmy ze spolupráce i nadále, tak sice bude v přehledech uvádět vedlejší činnost, ale výše pojistného bude stejná, jako kdyby byla OSVČ hlavní.

Po skončení roku nebude u zaměstnavatele žádat o roční zúčtování záloh na daň. Nechá si vystavit potvrzení o výši zdanitelných příjmů a sražených zálohách a příjmy ze zaměstnání uvede do svého daňového přiznání.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB