Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » Přenesená daňová povinnost

#1 2017-07-03 16:15:05

Přenesená daňová povinnost

Dobrý den, paní Zdeno,
nevím si rady s přen.daň.povinností, oprava střechy na budově v obch.majektu. Firma mi vystavila fakturu bez DPH s tím, že daň odvede zákazník. Tomu rozumím, ale v par.92a je napsáno, že plátce pro kterého bylo ZP uskutečněno je povinen přiznat daň ke dni usk.ZP. Syn je čtvrtl.plátce, FV má ZP 29.6. Chtěla jsem ale dát až do třetího čtvrt. abych  neměla nadměrný odpočet, to tedy není možné a musím přiznat ve druhém čtvrt. A dále poraďte kde vyplnit v Přiznání k DPH??
Děkuji moc Lída

Offline

 

#2 2017-07-03 19:00:27

Zdena
Moderátorka

Re: Přenesená daňová povinnost

Dobrý den, paní Lído. Přijatá faktura v režimu PDP Vám nemůže způsobit nadměrný odpočet. Pokud máte plný nárok na odpočet, tak faktura nebude mít žádný vliv na výši daňové povinnosti - přiznáte daň a zároveň si ve stejné výši uplatníte nárok na odpočet, výsledek nula. Pokud nárok na odpočet nemáte, nebo jej musíte krátit (například proto, že budovu pronajímáte neplátci, tzn. bez DPH, nebo ji používáte i pro soukromé účely) tak odvádíte daň.

Faktura se zařazuje do přiznání podle DUZP, patří tedy do 2. čtvrtletí.

Daň přiznáváte v ř. 10 nebo v ř. 11 přiznání, podle druhu stavby. Například oprava střechy stodoly nebo jiné budovy, která není určena k bydlení, bude v základní sazbě v řádku 10, oprava střechy rodinného domu bude ve snížené sazbě v řádku 11. Nárok na odpočet uplatníte v řádku 43 nebo 44 přiznání.

V kontrolním hlášení se uvádí pouze přijaté plnění, ze kterého jako zákazník odvádíte daň (odpočet daně v KH neuvádíte) v části B.1., kód plnění 4.

Offline

 

#3 2017-07-03 22:17:08

Re: Přenesená daňová povinnost

Paní Zdeno, děkuji, již to chápu, napsala jste mi to opět srozumitelně! moc díky Lída

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » Přenesená daňová povinnost

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB