Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » doložení nároku na odpočet

#1 2017-04-26 15:22:51

Marko78
Člen/ka

doložení nároku na odpočet

Paní Zdeno, mám novou zkušenost ohledně uplatnění odpočtu DPH u nově pořízeného automobilu. FO, plátce DPH. Pravda auto stálo přes milion. Nicméně správkyně požaduje - záznamní povinnost, TP, fakturu, doklad o zaplacení - na to už jsem si zvykla a nic se nezměnilo ani po zavedení KH a přes sliby ministra financi. Ale co mě zarazilo, dále požaduje - v případě, že by nebyl uplatněn poměr - tak čestné prohlášení o tom, že auto nepoužívá k ekonomické činnosti a v případě, že byl uplatněn poměr, což byl, tak v to v krátkosti popsat, jak jsme k němu přišli. Setkala jste se už s takovým požadavkem? asi jí to pošlu, chceme vrátit peníze, že ano, ale přijde mi to při nejmenším zvláštní...díky za názor

Offline

 

#2 2017-04-26 20:23:26

Zdena
Moderátorka

Re: doložení nároku na odpočet

Dobrý den, paní Marko. V lednu předkládal podnikatel fakturu, doklad o zaplacení, ptali se i na TP a chtěli poslat evidenční kartu majetku. A to nekupoval auto, nýbrž zemědělský stroj. Požadavky FÚ mi připadaly poněkud šikanózní. Přece jediné, co má vliv na uplatnění odpočtu DPH, je daňový doklad. Docela by mě zajímalo, k čemu (nebo komu) slouží kontrolní hlášení, když podnikatel stejně musel cestovat na FÚ a předložit papírové doklady, jako v době před KH.

S požadavkem, který uvádíte, jsem se zatím nesetkala, ale příliš mě nepřekvapuje. Vždyť všetci kradnú a FÚ si na ně musí posvítit. Teď ještě zbývá, aby na podnikatele dopadla tvrdá pěst dělnické třídy, samozřejmě zaobalená do nějaké příhodnější fráze. 

Také bych požadované informace poslala. Podnikatel chce vrátit NO a z případných průtahů by pak mohl obvinit Vás:-)

Offline

 

#3 2017-04-27 09:02:48

janavk
Administrátorka

Re: doložení nároku na odpočet

Nárok na odpočet DPH také viz http://www.jakpodnikat.cz/narok-na-odpocet-dph.php

Offline

 

#4 2017-04-27 16:34:33

jaromira
Člen/ka

Re: doložení nároku na odpočet

Dobrý den, moje zkušenost :

podnikatel koupi nové auto, uplatnil odpočet v plné výši, FÚ žádal předložit : fakturu, TP, čestné prohlášení, že vozidlo bude využíváno pouze k ekonomické činnosti.

Taktéž nechápu m.j., proč doklad o úhradě, když se jedná o DPH.

Offline

 

#5 2017-04-27 17:23:38

Zdena
Moderátorka

Re: doložení nároku na odpočet

... a proč TP? Navíc mají přístup do registru vozidel, takže si mohou zjistit potřebné údaje sami.

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » doložení nároku na odpočet

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB