Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2017-02-28 23:40:57

IvoBartoš
Člen/ka

řádek 13 v Potvrzení o zdanitelných příjmech

Dobrý den, je situace, že v řádku 13 je uvedena částka 577 Kč. Mám za to, že tato suma se uvede v dan.přiznání na řádku 76 a sníží daňový bonus.

Prosím, jen by mne zajímalo, jak tato suma vzniká a proč snižuje? Dostal jsem takový dotaz od známé a doposud nevim, jak odpovědět.

Děkuji za reakci

Offline

 

#2 2017-02-28 23:48:22

IvoBartoš
Člen/ka

Re: řádek 13 v Potvrzení o zdanitelných příjmech

Ono vysvětlení ja zakleto zde, ale tomu nerozumí snad ani jelen:

Dále porovná daňový bonus s úhrnem již vyplacených měsíčních daňových bonusů a
vypočte rozdíl na daňovém bonusu. Jestliže je úhrn částek vyplacených na měsíčních daňových bonusech nižší než daňový bonus,
zvýší plátce daně o nevyplacenou částku na daňovém bonusu vypočtený kladný rozdíl na dani, nebo nevyplacenou částku na daňovém bonusu sníží o vypočtený záporný rozdíl na dani.
Jestliže je úhrn vyplacených měsíčních daňových bonusů vyšší než daňový bonus, sníží plátce daně o přeplacenou částku na daňovém bonusu vypočtený kladný rozdíl na dani,
nebo o ni zvýší vypočtený záporný rozdíl na dani.

žádný příklad výpočtů jsem na internetu nenašel.

Offline

 

#3 2017-03-01 21:55:59

Zdena
Moderátorka

Re: řádek 13 v Potvrzení o zdanitelných příjmech

Na řádku č. 13 potvrzení je uveden úhrn vyplacených měsíčních daňových bonusů. Daňový bonus je součást daňového zvýhodnění na vyživované dítě. Živitel by měl dostat celé daňové zvýhodnění. Jestliže vyčerpá měsíční slevy a je s daní na nule, tak zbytek daňového zvýhodnění dostane ve výplatě v podobě bonusu.

Příklad:
záloha na daň z příjmů činí 3.000,- Kč, po odečtení slevy na poplatníka 2.070,- Kč zbývá 930,- Kč.
Daňové zvýhodnění na 1. dítě činí 1.117,- Kč, z toho 930,- vyčerpá formou slevy na dani a 187,- Kč je daňový bonus.

Vyplacené daňové bonusy se uvádějí na řádku 76 přiznání, jak píšete. V řádku 75 vypočítáte, jaký vznikl nárok na daňový bonus za celý rok (což může být i nula). Část bonusu, který už vyplatil zaměstnavatel, odečtete na ř. 76. Na řádku pak 77 vyčíslíte, kolik Vám má stát ještě doplatit, nebo kolik máte vrátit.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB