Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2017-02-24 03:14:06

IvoBartoš
Člen/ka

Spolupracující osoba

prosím o reakci na myšlenku: model: 2 herci, kteří žijí ve společně hospodařící domácnosti, na privátu, méně talentovaný z nich splnil oznamovací povinnost na fú, čssz, zp např. k 1.1.2016. je možné, aby příjmově úspěšnější herec přerozdělil své příjmy a výdaje v max. 30 % na herce-spolubydlícího méně příjmově úspěšného? Podle mého pochopení znění zákona  § 13 ZDP to je možné. Otázka zní, je nutné trvalé bydliště obou osob v pronajatém bytě?

Offline

 

#2 2017-02-26 00:07:25

Zdena
Moderátorka

Re: Spolupracující osoba

Dobrý večer. Podle mého názoru je možné rozdělit příjmy a výdaje na spolupracující osobu, jak uvádíte. Trvalé bydliště není podmínkou, mohou spolu trvale žít v pronajatém bytě a každý může být hlášený k trvalému pobytu někde jinde. Hlavní je, že spolu opravdu žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby.

§ 21e ZDP: Společně hospodařící domácností se pro účely daní z příjmů rozumí společenství fyzických osob, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby.

Offline

 

#3 2017-02-27 12:45:11

IvoBartoš
Člen/ka

Re: Spolupracující osoba

Dobrý den, děkuji za reakci, poplatník je povinen, např. při přiznání příjmu z pronajatého pokoje, dodat fú kopii smlouvy o pronájmu. Proto předpokládám u spolupracujících osob tentýž pořadavek fú. Proto mne navíc napadla možnost argumentu společného trvalého bydliště. Je to opět spíše administrativní prkotina, ale já jako poplatník rád dokumenty odevzdávám jednou, bez dalších oprav po telefonátech s fú.

Offline

 

#4 2017-02-27 14:48:48

IvoBartoš
Člen/ka

Re: Spolupracující osoba

Dobrý den, poslal jsem....Dotaz na Fin.generální ředitelství: Jakým způsobem ohlásit manželku jako spolupracující osobu?

V případě spolupráce manželky je možno dle ustanovení § 13 ZDP, rozdělit příjmy a výdaje poplatníka  daně  z příjmů  fyzických  osob  na  spolupracující  osoby.  Pokud  spolupracující osoba  sama  neprovádí  podnikatelskou  činnost,  která je  zdrojem  příjmů  ze  samostatné činnosti,  nebo  nepřijala  příjem  ze  samostatné  činnosti,  není  z titulu  spolupracující  osoby povinna podat přihlášku registraci k dani z příjmů fyzických osob.

A jakpak to bude u ČSSZ a ZP? Logicky taky není povinnost ohlášení, ne?

Tzn. že na manželku na tzv. rodičovské (v roce 2016) je možno převést příjmy a výdaje, i když nedošlo v roce 2016 k ohlášení, které vlastně v této sitiaci ani nebylo povinné.

Snad tato informace bude někomu k užitku.

Offline

 

#5 2017-02-27 17:19:26

Zdena
Moderátorka

Re: Spolupracující osoba

Dobrý den, děkujeme za informaci. 

U ČSSZ a na ZP se musí registrovat hned při zahájení spolupráce.
http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/povinnosti.htm
Za pozdní registraci by teoreticky mohla dostat pokutu, ale v praxi jsem se takovou pokutou nesetkala. Jestliže manželka pobírá rodičovský příspěvek, tak v prvním roce spolupráce nemusí platit žádné zálohy, takže nehrozí ani penále z dlužných částek.

Offline

 

#6 2017-03-20 09:15:46

janavk
Administrátorka

Re: Spolupracující osoba

Ještě spolupracující osoba obecně http://www.jakpodnikat.cz/spolupracujici-osoba.php

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB