Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2017-02-02 09:14:31

Paplub
Člen/ka

Náklady

Dobrý den paní Zdenko, rok se s rokem sešel a opět mám jeden dotaz:
OSVČ podniká v budově, kterou vlastní jeho otec. Jedná se o bufet. Mezi sebou nemají žádnou nájemní smlouvu a dotazuje se, zda si může dát do výdajů náklady za elektrickou energii.
Energie si opravdu hradí sám a elektroměr je na jeho jméno. Jen uvažují o té nemovitosti, jestli je tady vše  v poiřádku. Myslím si, že by měla být nějaká nájemní smlouva, aby mohl náklady uplatnit.
Děkuji.

Offline

 

#2 2017-02-02 18:26:39

Zdena
Moderátorka

Re: Náklady

Dobrý večer. Jestliže je elektroměr na jeho jméno, tak podle mého názoru může uplatnit výdaje za elektřinu a nemusí k tomu mít nájemní smlouvu.

Offline

 

#3 2017-02-02 19:42:39

Paplub
Člen/ka

Re: Náklady

Děkuji, pěkný klidný večer.

Offline

 

#4 2017-02-14 09:23:53

Paplub
Člen/ka

Re: Náklady

Dobrý den paní Zdenko,
ještě bych měla jeden dotaz k par. 9 - pronájem bytu- zálohy na služby se nezaúčtují,ani přeplatky ani nedoplatky, to je OK
budu do V uplatňovat  odpisy, na základě KS zařadím - asi není problém, ale chtěla jsem se zeptat na další poplatky spojené s užíváním bytu -  odvoz komunálního odpadu,osvětlení a úklid společných částí domu,provoz výtahu - pokud budu rovněž uplatňovat jako V, což si myslím, že můžu, měla bych dát do P částku, kterou dáváme do Fondu oprav, jelikož z této částky se platí různé běžné opravy apod. Je tato moje úvaha správná? A ještě mě napadlo, máme úvěr na celkovu rekonstrukci bytu- je možné nějak uplatnit do V splátku úvěru použitého na rekonstrukci bytu?
Nebo o celkovou částku rekonstrukce bytu navýšit hodnotu bytu a tak pouze navýšit odpis? Děkuji, snad je to trošku k pocjopení.

Offline

 

#5 2017-02-14 21:32:40

Zdena
Moderátorka

Re: Náklady

Dobrý večer. Všechny přijaté zálohy, které nájemníkovi vyúčtujete podle skutečných nákladů, můžete dát do nedaňových příjmů a Vaše platby těchto záloh do nedaňových výdajů. Mohou to být i zálohy na odvoz odpadu, osvětlení a úklid společných prostor. Pokud je pojmete jako paušální částku, kterou nájemníkovi nevyúčtováváte, tak jsou zdanitelným příjmem.

Kopíruji z Pokynu D 22:
2.      Součástí nájemného z nemovitých věcí nebo bytů nejsou úhrady za ceny služeb
spojených s jejich užíváním. Obdobně v případě nájmu nebytových prostor není součástí úhrady nájemného platba záloh nebo výdaje za služby, jejichž poskytování je spojeno s nájmem (viz občanský zákoník). 
3.    Zálohy na služby (např. za vytápění, za dodávku teplé vody, úklid společných prostor v domě, užívání výtahu, dodávku vody z vodovodů a vodáren, odvádění odpadních vod kanalizacemi, užívání domovní prádelny, osvětlení společných prostor v domě, kontrolu  a čištění komínů, odvoz popela a smetí, odvoz splašků a čištění žump, vybavení bytu společnou televizní a rozhlasovou anténou), které zajišťuje pronajímatel a které po uplynutí roku zúčtuje se skutečnými výdaji za tyto služby, nezahrnuje do zdanitelných příjmů a ani platby za tyto služby nezahrnuje do daňových výdajů.
4.    Poskytuje-li některé služby sám pronajímatel, jsou zálohy na ceny těchto služeb zdanitelným příjmem pronajímatele.

Částku, kterou platíte do Fondu oprav (pronajímáte družstevní byt?) dáte do daňových výdajů. Až bude družstvo nebo SVJ (SVJ ale netvoří FO) financovat z těchto zdrojů opravy společných částí domu, tak už nebudete mít žádný výdaj.

Nejste první, kdo chce dávat splátky úvěru do daňových výdajů:-) A dala jste přijatý úvěr do daňových příjmů?
Přijatý úvěr není zdanitelným příjmem. Splátky úvěru nejsou daňově uznatelnými výdaji.

O cenu rekonstrukce navýšíte hodnotu bytu a tím navýšíte odpisy, jak píšete.

Offline

 

#6 2017-02-15 13:46:40

Paplub
Člen/ka

Re: Náklady

Děkuji za vyčerpávající odpověď...a takový malý poddotaz: pokud bude byt v paneláku a dělá se například zateplení paneláku, výměna oken. Když si celkovou částku přepočtu na ten jeden byt-podle m2, můžu postupovat u odpisů stejně?

Děkuji

Offline

 

#7 2017-02-15 14:44:02

Zdena
Moderátorka

Re: Náklady

Nejsem si jistá, zda rozumím otázce. Platby vlastníka jednotky do dlouhodobé zálohy (lidově FO, ale předpokládám, že vlastník je členem SVJ) evidujete při úhradě jako daňový výdaj. Pokud později zjistíte, že prostředky byly použity na technické zhodnocení společných částí domu, např. na zateplení paneláku, tak v roce dokončení TZ upravíte základ daně podle § 5/6 ZDP. To znamená, že o dříve uplatněné provozní výdaje zvýšíte základ daně. O částku TZ zvýšíte vstupní cenu bytu a výdaje na TZ si budete uplatňovat postupně, formou odpisů.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB