Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody
Nejste přihlášen(a)
dobrý den, prosím o radu, zda zahrnout do pořizovací ceny dl.majetku notářské poplatky, které vznikly v souvisloti s tím, že notář sepisoval spoustu zástavních smluv ve prospěch banky, která poskytla úvěr na financování nemovitosti. je to cca 60tis. Moc děkuji za rady.
Dobrý večer,
notářské poplatky bych zahrnula do pořizovací ceny jako náklad spojený s pořízením majetku.
Paní Zdeno, moc děkuji, nebyla jsem si jistá, ale uvažovala jsem způsobem, že bez zástavy neposkytne banka úvěr a bez úvěru nepořídím nemovitosti, tudíž výdaje souvisí s pořízením. děkuji za ujištění.
Paní Zdeno, ještě bych Vás moc poprosila o radu, zda do PC dl. majetku zahrnout i náklady na poradenské služby související ze zajištěním financování-úvěru na nemovitost. Moc děkuji
Paní Zdeno,prosím Vás zahrnula byste do PC i závazkovou provizi banky? Jedná se o výstavbu nemovitosti financovanou úvěrem, výstavba bude trvat více let a banka si každý měsíc účtuje závazkovou provizi za nevyčerpanou část úvěru, nevím, zda 568 nebo 042. A také Vás chci poprosit ještě o jednu radu - zajišťovací postoupení pohledávky (vzniknou z budoucího prodeje financované nemovitosti) ve prospěch banky, účtuje se o tom nějak, nemám s tím zkušenost a nedaří se mi nic najít. Moc děkuji.
Dobrý večer. K závazkové provizi bych přistupovala stejně, jako k úroku z úvěru. Pokud úrok zahrnujete do PC nemovitosti (záleží na rozhodnutí účetní jednotky), tak bych tam zahrnula i závazkovou provizi.
Zajišťovací postoupení pohledávky nevím, ale myslím, že se o tom neúčtuje. O zajišťovacím převodu vlastnického práva, např. při nákupu auta na úvěr, také neúčtujete.