Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » DPH při převedení auta do OS

#1 2016-03-15 14:43:29

kacabajda
Člen/ka

DPH při převedení auta do OS

Dobrý den, chtěla bych se poradit, pokud měl podnikatel, FO, plátce DPH v OM firmy nakoupená vozidla, stará např. 5-10 let, jsou již odepsaná, zatím je nechce prodat, ale aby neplatil zbytečně silniční daň (jedná se např. i o vozíky), převede si tyto auta pro osobní užívání. Při koupi těchto vozidel si uplatnil nárok na DPH. Moje otázka je, zda existuje nějaká lhůta, kdy nemusí vracet DPH - z ceny obvyklé, tzn. při převodu do OS by stanovil cenu dle znaleckého posudku a odvedl DPH stejně jako, kdyby například auto prodal.? A druhý dotaz, zda musí hlídat dobu pěti let od vyřazení z OM a v případě prodeje by danil podle §10 - ostatní příjmy? Je to tak stále? Děkuji za odpověď.

Offline

 

#2 2016-03-15 18:32:05

Marie66
Člen/ka

Re: DPH při převedení auta do OS

Dobrý den.
Na první otázku mám názor takový:
Pětiletý test (resp.desetiletý u nemovitostí) platí pro nárok na odpočet DPH, která byl uplatněn při pořízení OM. Ve Vašem případě by se nejednalo o vrácení DPH, ale o uskutečněné zdanitelné plnění. Při převodu do soukromého majetku může určitě použít zmiňovaný znalecký posudek nebo porovnat cenu u podobných vozů v autobazaru. Z této ceny odvede DPH.
Na druhý dotaz: Ano, při prodeji do 5 let (bez DPH :-)  ) by danil dle §10. Po pěti letech od vyřazení z OM je příjem z prodeje osvobozen dle §4.

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » DPH při převedení auta do OS

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB