Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody
Nejste přihlášen(a)
D den, jsem zde poprvé a prosím o radu: Vedu DE, jsem dobrovolný plátce DPH a "účtuji v MoneyS3".
Podnikám od r. 97 a za tu dobu mám naplněn sklad různými zásobami a to i položkami , které se již řadu let nehýbají.Lze se nějakým oficionalním způsobem těchto (nepohyblivých položek) zbavit? A jak je tudíž zúčtovat.Každým začátkem roku si je pěkně převádím do dalšího atd...
Potřebuji nastolit již pořádek .Nejedná se samo s sebou o desítky tisíc, ale už jsem z toho nervozní. Děkuji za každou dobrou radu. Karel.
Co třeba výprodej zásob za symbolickou cenu? Nebo dobře zdokumentovaná fyzická likvidace?
No to je dobré, ale aby to bylo v souladu s (účetními)předpisy a neměl jsem na krku Fú. Děkuji za rychlou reakci. Jsem elektrikář...
Výprodej nepotřebných zásob za symbolickou, nebo sníženou cenu cizí osobě (třeba sousedovi kutilovi) byste mohl obhájit.
Likvidaci zásob upravuje ustanovení § 24 odst. 2 písm. zg) zákona o daních z příjmů. Kopíruji:
"výdaje (náklady) vzniklé v důsledku prokazatelně provedené likvidace zásob materiálu, zboží, nedokončené výroby, polotovarů a hotových výrobků; u léků, léčiv či potravinářských výrobků pouze, pokud je nelze dle zvláštních právních předpisů uvádět dále do oběhu128). K prokázání likvidace je poplatník povinen vypracovat protokol, kde uvede důvody likvidace, způsob, čas a místo provedení likvidace, specifikaci předmětů likvidace a způsob naložení se zlikvidovanými předměty, a dále uvede pracovníky zodpovědné za provedení likvidace"
Můžete vypracovat protokol a nepotřebný materiál odvézt do sběrného dvora, který Vám potvrdí převzetí materiálu k likvidaci.
Zkusím,protože fakt to jsou třeba náhr díly k vařičům, starým Remoskám apod.., jak píšu nejde o desítky tisíc,Nákupní cena vypínače vařiče cca 5,-Kč apod.
Díky za radu. Karel