Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2015-09-03 12:18:30

multanova
Člen/ka

zahájení činnosti - doklady

Dobrý den, mám dotaz ohledně výdajů při zahájení činnosti, vyřizuji si živnost na kadeřnické služby a už jsem investovala do vybavení místností, počínaje nábytkem a potřebnými pomůckami (sušák, umývací box) a zaplatila za řemeslné práce (nový rozvod vody, elektřiny, samostatné vodoměry a elektroměry), na něco mám doklady, kterými můžu výdaje věrohodně prokázat, ale investovala jsem to ještě před zahájením podnikání, ve stejném kalendářním roce, kdy podnikání začnu, můžu si tedy tyto náklady, které prokážu dávat do daňově uznatelných nákladů? Povedu daňovou evidenci a b udu prokazovat skutečné náklady. Takže mi letos vyjde za kalendářní rok ztráta v činnosti ( jedná se o vedlejší činnost, jsem zaměstnaná a podnikání teprve rozjíždím), tato ztráta se nějak vykáže v ročním zúčtování a dá se dodatečně uplatňovat při daních v následujícím roce? Děkuji za odpověď a přeju pěkný den.

Offline

 

#2 2015-09-08 00:12:27

Zdena
Moderátorka

Re: zahájení činnosti - doklady

Podle ustanovení § 5 odst. 7 zákona o daních z příjmů se při stanovení základu daně přihlédne i k zásobám pořízeným v kalendářním roce předcházejícím roku, v němž zahájil činnost. Totéž platí obdobně i pro jiné nezbytně vynaložené výdaje spojené se zahájením činnosti. Pokud zahájíte činnost letos, tak můžete uplatnit výdaje, které jste schopná prokázat, a které jste vynaložila od 1.1.2014 do zahájení činnosti.

Rozvody vody a elektřiny byly nově zbudovány, nebo jste pouze vyměňovala stávající rozvody? Místnost máte v nájmu, nebo ve vlastní nemovitosti?

Ztrátu z podnikání vykážete v daňovém přiznání za rok 2015. Budete ji moci odečítat od základu daně v následujících 5 zdaňovacích obdobích (§ 34 zákona o daních z příjmů). Odečty ztráty se v příštích letech promítnou pouze do daně z příjmů, nebudou mít vliv na vyměřovací základy pro výpočet zdravotního a sociálního pojištění.

Offline

 

#3 2015-09-08 08:02:28

multanova
Člen/ka

Re: zahájení činnosti - doklady

dobrý den, děkuji za odpověď, činnost bude zahájena letos koncem září nebo začátkem října, až bude vyřízené živnostenské povolení, jedná se o činnost dcery,kadeřnictví, ale  náklady už vznikly v období květen - září, hlavně pořizovala nábytek a vybavení do kadeřnictví, materiál (barvy apod. )bude kupovat až po obdržení živnostenského listu, takže náklady, které už vznikly, si může uplatnit, má na to doklady, tak by to mělo být v pořádku.
Provozovna bude v jejím domě, nájem neplatí, byla tam původně elektřina i voda rozvedeny, ale protože je to už starší dům, tak má nový rozvod elektřiny i vody a namontované nové elektroměry a vodoměry pouze na provozovnu, tak nevím, jestli může tyto doklady za výměnu nové elektroinstalace a vody 'dohromady asi dvacet tisíc, a zabudování nových měřičů dát do nákladů. Děkuji za odpověď.
Zálohy na zdravotní a sociální pojištění letos platit nemusí,jak jsem pochopila a příští rok až podle daně?

Offline

 

#4 2015-09-08 11:04:08

Zdena
Moderátorka

Re: zahájení činnosti - doklady

Dobrý den,

nábytek a kadeřnický materiál můžete bez problémů uplatnit.

Výdaje za vybudování nových rozvodů elektřiny a vody včetně elektroměrů a vodoměrů bych neuplatňovala. Dcera by musela celý dům zařadit do obchodního majetku, aby si mohla daňově uplatnit výdaje na jeho opravy. Těch cca 20 tisíc bych oželela, těmito výdaji byste si jenom zbytečně navyšovali ztrátu.

Dokud bude dcera zaměstnaná, tak nemusí platit zálohy na zdravotní pojištění. Pojistné na ZP bude platit jen jednou ročně po podání přehledu o příjmech a výdajích.

V prvním roce podnikání nemusí platit zálohy na sociální pojištění. Pokud za rok 2015 vykáže ztrátu z podnikání, tak nebude platit zálohy na SP ani příští rok.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB