Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2015-03-31 17:05:12

Jana866
Člen/ka

úroky z hypotečního úvěru a pronájem

Dobrý den, mám souběh podnikání a pronájem. Mohu se odečíst úroky z úvěru pokud nemovistost pronajímám. V roce 2013 jsem se Vás dotazovala a napsala jste, že mohu,že výdaje jsou na dosažení příjmu, ovšem všude čtu, že při pronájmu odečítat úroky nemohu.
Je také možné souběžně uplatňovat odpisy,neuplatňuji výdaje paušálem.
Moc děkuji za odpověď

Offline

 

#2 2015-03-31 20:52:59

Zdena
Moderátorka

Re: úroky z hypotečního úvěru a pronájem

Do daňových výdajů můžete uplatnit úroky z úvěru i odpisy hmotného majetku. Pokud pronajímáte jenom část nemovitosti, tak si uplatníte výdaje jen ve výši, která odpovídá poměru využití nemovitosti k pronájmu a k soukromým účelům.

Jestli všude čtete, že nemůžete odečítat úroky, tak je neodečítejte:-) Uplatnění výdajů je právo, nikoliv povinnost. Myslím, že jste četla o odečítání úroků jako nezdanitelné části základu daně podle § 15 odst. 3 ZDP. Odpočet úroků je určen k financování bytových potřeb poplatníka nebo jeho rodiny. Jestliže nemovitost pronajímá, tak neřeší své bytové potřeby, takže nemůže uplatnit tuto daňovou výhodu.

Pokud úroky z úvěru použijete částečně k uspokojení bytových potřeb a částečně k pronájmu, tak můžete úroky rozdělit. Část si odečtete jako nezdanitelnou část základu daně a část uplatníte jako výdaj k příjmům z pronájmu.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB