Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2015-03-26 14:31:26

Janax
Člen/ka

administrativní práce pro OSVČ - pro manžela

Dobrý den,
manžel je OSVČ a já jsem zaměstnaná jinde. Pro jeho podnikání doma vedu účetnictví, fakturuji, vystavuji cenové nabídky, smlouvy o dílo, spravuji www stránky apod., kdyby tyto věci měla dělat cizí osoba musel by za tyto služby zaplatit. Jelikož se práce poslední dobou tlupí, chtěla jsem se zeptat zda je možno nějakým způsobem zahrnout do jeho výdajů i tuto mojí práci. Nemohu pro něho pracovat na DPČ či DPP, či si časem udělat živnostenské oprávnění, ale jak by to fungovalo? On provádí stavební práce a já pouze kancelařinu? A bylo by to pro nás vůbec výhodné? Pokud by toho měl více, je možno pro mne i skončit v zaměstnání a věnovat se jeho pracem ještě intenzivněji. Děkuji za radu.

Offline

 

#2 2015-03-26 22:40:41

Zdena
Moderátorka

Re: administrativní práce pro OSVČ - pro manžela

Můžete se stát manželovou spolupracující osobou. Více informací zde:
http://www.jakpodnikat.cz/spolupracujici-osoba.php

Offline

 

#3 2015-03-28 22:16:56

Janax
Člen/ka

Re: administrativní práce pro OSVČ - pro manžela

Děkuji, budu o tom uvažovat, předpokládám, že zůstanu-li doma, jak jsem četla budu něco jako OSVČ a budu za sebe platit zdravotní a sociální, v tom případě jen jsem se chtěla ještě zeptat: Jsem zaměstnaná 2 roky ve větší stavební firmě (500 zaměstnanců) jako účetní (je nás 5 a každá má něco na starosti + šéf = klasicky umíme každá kousek) , ale ve smlouvě mám referentka, toto mají všichni zaměstnanci, pokud nejsou obchoďáci, či vyšší manažeři... Firma se pravděpodobně kreje tím, že člověka může převekslovat z funkce na funkci účetní, nákup, zakázky, fakturantka, prodavačka... Kdybych chtěla jednou být OSVČ jako četní, vím, že musím mít 5 let praxe. 2 roky mám už zasebou, ale jak jsem podotkla jako referentka (na webových stránkách firmy jsem ovšem jako účetní) stačilo by potom jenom nějaké prohlášení šéfa (je v pohodě), že jsem byla účetní? Ofotím si webovky firmy, že jsem účetní?

Offline

 

#4 2015-03-28 22:59:58

Zdena
Moderátorka

Re: administrativní práce pro OSVČ - pro manžela

Ano, spolupracující osoba se chová stejně, jako OSVČ. Pokud nebudete zároveň zaměstnaná, tak budete OSVČ hlavní. Spolupracující osoba nepotřebuje na svoji činnost živnostenské oprávnění. Kdybyste si chtěla vyřídit ŽL na vedení účetnictví, tak budete muset doložit 5 let praxe (nebo vykonávat činnost s odpovědným zástupcem tak dlouho, dokud nezískáte potřebnou délku praxe). Pokud Vám firma potvrdí, že jste pracovala jako účetní + ofocené webovky, tak by to mohlo živnostenskému úřadu stačit. Pokud vím, tak někde uznávají i prohlášení manžela, že jste mu x let zpracovávala účetnictví.

Offline

 

#5 2015-03-29 15:59:06

martinarie
Člen/ka

Re: administrativní práce pro OSVČ - pro manžela

Na živnostenské úřadě chtějí potvrzení od zaměstnavatele. Co máte v pracovní smlouvě nikdo nezkoumá. Před měsícem jsem si to zrovna zařizovala.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB