Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2015-03-23 21:40:17

michalac
Člen/ka

Dohoda o provedení práce + OSVČ

Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Mám dohodu o provedení práce na částku 10.000,-- za měsíc 120.000,-- za rok. Zaměstnavatel za mě tedy neodvádí zdravotní ani sociální pojištění.
Dále mám jako OSVČ příjem 39.125,-- ze rok a teď nevím, kterou činnost mám uvést jako hlavní? Z DPP neodvádím soc. a zdrav., ale podle výše příjmů by to měla být hlavní činnost.
Jako OSVČ - vedlejší činnost pro mě zase neplatí minimální vyměřovací základ a to mi připadá divné. Můžete mi prosím poradit, jestli pro mě platí minimální vyměřovací základ a jestli mám tedy jako hlavní činnost uvést OSVČ?

Moc děkuji za odpověď
Michala

Offline

 

#2 2015-03-23 22:00:25

Zdena
Moderátorka

Re: Dohoda o provedení práce + OSVČ

Hlavní činnost pro účely SP se neposuzuje podle výše příjmů, ale podle toho, zda máte zaměstnání zakládající účast zaměstnance na nemocenském pojištění. To nemáte, takže jste OSVČ hlavní a odvádíte pojistné z minimálního vyměřovacího základu. Předpokládám, že nejste studentkou, poživatelkou důchodu, nepobíráte rodičovský příspěvek, nepečujete o osobu blízkou atd., zkrátka nemáte jiný důvod pro vedlejší činnost.

Offline

 

#3 2015-04-28 13:06:28

k.lenka
Člen/ka

Re: Dohoda o provedení práce + OSVČ

Dobry den,

od srpna 2014 jsem OSVC a SVC mam jako hlavni cinnost. Soucasne pracuji uz tretim rokem na Dohodu o provedeni prace (podepsano prohlaseni poplatnika, zamestnavatel za me neodv. ZP a SP).

Kdyz podavam Prehled OSVC za rok 2014, vyplnuji pouze prijmy plynouci z me hlavni SVC nebo se zahrnuji i prijmy z dohody o provedeni prace (pokud ano, zahrnuji se pouze za obdobi vykonavani SVC nebo za cely rok?

Dekuji za odpoved
Lenka

Offline

 

#4 2015-04-28 13:29:02

Zdena
Moderátorka

Re: Dohoda o provedení práce + OSVČ

Vyplňujete pouze příjmy (přesněji řečeno daňový základ) plynoucí ze samostatné výdělečné činnosti.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB