Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2015-03-22 00:11:26

MonikaHa
Člen/ka

Přerušení činnosti - dodanění pohledávek

Dobrý den, OSVČ, paušalista přerušil v 10/2014 činnost (dosud neobnovil). Ke konci roku 2014 eviduje neuhrazené pohledávky, které by měl dodanit ve svém daň. přiznání. Chci se jen ujistit: zvýší základ daně o neuhr. pohledávky, tím pádem neuplatní paušální výdaje k těmto pohledávkám? Výše neuhrazených pohledávek ovlivní ZD v přehledu na OSSZ, u zdravotní pojišťovny ne.
Napadlo mě, kdyby OSVČ obnovil činnost do konce března 2015 (termín podání Přiznání), tak by tyto neuhrazené pohledávky nedodaňoval (§23 odst. 8 ZDP)?
Také bych se chtěla zeptat: OSVČ navíc fakturoval v r. 2014 činnost, kterou nemá uvedenou v ŽL. Tato činnost by byla převděpodobně řemeslná (80% výdajů), na ŽL má dosud jen činnosti volné. Tuto činnost hodlá doplnit do svého ŽL v r. 2015. Je to velký problém?
Za rady, hezký den.

Offline

 

#2 2015-03-22 13:56:44

Zdena
Moderátorka

Re: Přerušení činnosti - dodanění pohledávek

Pokud upravuje základ daně, tak neuplatní k dodaňovaným pohledávkám žádné výdaje. Úprava základu daně ovlivní vyměřovací základ pro výpočet pojistného pouze v přehledu pro OSSZ (vypočítáváte ze základu daně), u zdravotní pojišťovny ne (vypočítáváte z rozdílu příjmů a výdajů, úprava základu daně není ani příjmem, ani výdajem).

Kdyby obnovil činnost do 1. dubna 2015 (termín pro podání přiznání), tak by neuhrazené pohledávky nedodaňoval.

Dokud si nevyřídí živnostenské oprávnění na živnost řemeslnou, tak bych neuplatňovala výdaje 80%, všechno bych dala do živnosti volné a uplatnila bych výdaje ve výši 60% příjmů.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB