Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2015-03-02 16:37:18

Verusina
Člen/ka

Byla jsem na ŽÚ - registrace živnosti

Dobrý den, omlouvám se, že tu pořád pokládám dotazy, ale stále mi nejsou nějaké věci jasné. Všude čtu, že pomocí jednotného formuláře si mohu zažádat o živnost a díky tomuto formuláři se mohu rovnou přihlásit na FÚ a pojišťovny. Chtěla jsem to tak udělat, ale paní na úřadě mi při registraci řekla, že pokud podnikám poprvé, tak na FÚ a pojišťovny musím sama a že ani tímto JRF nemohu najednou provést ohlášení na ČSSZ a ZP..... tak by mě zajímalo, jak to skutečně je.
Dále bych se chtěla zeptat, jestli na ČSSZ opravdu musím, i když vím, že budu mít výdělek do konce roku malý a že nebudu muset toto pojištění platit. I tak se tam prostě musím registrovat?  A na FÚ musím tedy také? A musím nějak brzy nebo stačí až příští rok kdy se budou podávat daně?
dekuji za odpoved

Offline

 

#2 2015-03-02 22:09:08

Zdena
Moderátorka

Re: Byla jsem na ŽÚ - registrace živnosti

Jednotný registrační formulář obsahuje část B (daňová registrace) část C (oznámení správě sociálního zabezpečení) a část D (oznámení zdravotní pojišťovně). V části F pak vyberete prováděné úkony. Pro první podnikání nejsou stanoveny žádné zvláštní podmínky. Jestliže jste neoznámila zahájení samostatné výdělečné činnosti prostřednictvím JRF, tak budete muset zajít na FÚ, na OSSZ i na zdravotní pojišťovnu. Při (faktickém) zahájení činnosti vzniká oznamovací povinnost, takže bych to příliš neodkládala. Osobní vyřízování má své výhody, na OSSZ se rovnou přihlásíte jako OSVČ vedlejší, což by z jednotného registračního formuláře nepoznali.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB