Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » Živnosti
  •  » Preruseni zivnosti jako vedlejsi cinnost pri prechodu na materskou dov

#1 2015-01-07 14:39:58

stanki
Člen/ka

Preruseni zivnosti jako vedlejsi cinnost pri prechodu na materskou dov

Dobrý den,

jsem zamestnancem firmy a od 1.1.2015 jsem nastoupila materskou dovolenou. Zaroven jsem byla i OSVC - vedlejsi cinnost, neplatila jsme zadne zalohy soc. a zdravot. Rozhodla jsem se prerusit zivnostenske opravneni k 31.12.2014.

1. Muj prvni dotaz je k preruseni OSVC. Na vasem webu a v diskuzi jsem se docetla, ze je postacujici do 8 dne nasledujiciho mesice informovat OSSZ a ZP. OSSZ jsem informovala vyplnennim a odeslanim jejich tiskopisu k tomu urcenemu. Na pojistovnu jsem zasla osobne, ale pani mi rekla, ze jim musim predlozit rozhodnuti o preruseni od zivnostenskeho uradu nebo od OSSZ. Je tomu opravdu tak? Rekla mi, ze si mam od nich (OSSZ nebo ZU)  sehnat nejake potvrzeni a dorucit to treba i v unoru, ze to bude v poradku. Od zivnostenskeho uradu asi nic nedostanu, protoze jsme pochopila, ze to u nich nemuzu udelat zpetne. Prosim o info, jak postupovat, abych neco nepromeskala.

2. Druhy dotaz je ciste informacni. Mohla bych pokracovat ve vykonavani OSCV (uplne jina cinnost nez u meho zamestnavatele) jako vedlejsi cinnost pri materske s tim, ze bych opet za stejnych podminek neplatila zalohy na soc a zdravot, jako tomu bylo, kdyz jsem byla zamestnana?

Dekuju za informace

Dominika

Offline

 

#2 2015-01-09 00:24:05

Zdena
Moderátorka

Re: Preruseni zivnosti jako vedlejsi cinnost pri prechodu na materskou dov

1. Žádné rozhodnutí o přerušení živnosti od živnostenského úřadu ani od OSSZ nemusíte předkládat. Důležité je, že jste oznámila přerušení Vy.
Ať si paní z pojišťovny laskavě přečte § 10 odst. 3 zákona o veřejném zdravotním pojištění: "Pojištěnec, který je osobou samostatně výdělečně činnou, je povinen oznámit příslušné zdravotní pojišťovně zahájení a ukončení samostatné výdělečné činnosti nejpozději do osmi dnů ode dne, kdy tuto činnost zahájil nebo ukončil. Pojištěnec, podnikající na základě živnostenského oprávnění, splní tuto povinnost i tehdy, učiní-li oznámení příslušnému živnostenskému úřadu17b)."
Zákon umožňuje, abyste splnila svoji oznamovací povinnost prostřednictvím jednotného registračního místa na ŽÚ. Ale je to možnost, nikoliv povinnost.

2. Až budete pobírat rodičovský příspěvek, tak byste platila zálohy na zdravotní pojištění. Ale jen v takové výši, v jaké vyšly v posledním přehledu o příjmech a výdajích - typ zálohy b) výpočet.

Offline

 
  • Index
  •  » Živnosti
  •  » Preruseni zivnosti jako vedlejsi cinnost pri prechodu na materskou dov

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB