Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » PDP u výkopových prací

#1 2014-07-16 18:27:55

Palajs
Člen/ka

PDP u výkopových prací

Dobrý den,

zatím jsem měla štěstí a nemusela jsem účtovat faktury v režimu PDP. Nyní mám nového klienta, který provádí výkopové práce. Pokud tyto práce provede pro pláce DPH, tak si myslím, že by to mělo spadat do režimu PDP dle kódu CZ CPA 43.12.12 Výkopové zemní práce a přesun zeminy. Jen si nejsem jistá, zda-li tomu tak je nebo jsou k tomu nějaké výjimky.

Moc bych prosila paní Zdeničku nebo zkušené účetní, které běžně toto účtuji o pomoc.
Děkuji. Pavlína

Offline

 

#2 2014-07-16 23:37:59

Zdena
Moderátorka

Re: PDP u výkopových prací

Ano, je to tak, výkopové práce spadají pod kód CZ CPA 43.12.12. Pokud klient provede výkopové práce na území ČR pro jiného CZ plátce (a nedostane např. od obce potvrzení, že přijatou službu použije pouze k výkonu veřejné správy), tak bude fakturovat v režimu přenesené daňové povinnosti. Faktura bude bez DPH s textem: daň odvede zákazník. Nemusí uvádět sazbu a samozřejmě ani výši daně.  Pozor, v režimu přenesení nelze vystavovat zjednodušené daňové doklady, musí být DD se všemi náležitostmi. Ve lhůtě pro podání přiznání k DPH (měsíc, čtvrtletí) podá výpis z evidence, podává se výhradně elektronicky. A když už podá výpis z evidence elektronicky, tak musí stejnou formou podávat i přiznání k DPH.

Offline

 

#3 2014-07-17 08:32:06

Palajs
Člen/ka

Re: PDP u výkopových prací

Mockrát děkuji za odpověď a přeji krásné a ničím nerušené léto. P.

Offline

 

#4 2014-07-22 17:21:49

Palajs
Člen/ka

Re: PDP u výkopových prací

Dobrý den všem,

Zdeni, mám na vás ještě dotaz k režimu PDP. Ptala jsem se na ty výkopové práce, ale nyní se ke mě dostala smlouva o dílo ve které je uvedeno následující:

Předmět díla jsou výkopové práce ? Optický propoj Frýdecká - Lipová
           
Požadavky k dílu:

Hloubky výkopů:
Zeleň: min 70cm
Chodník: min 50cm
Podvrt: min 110cm
Šíře :  20 -35cm

-výkopy cca 900m drážkováním šířka 20cm
-výkopy ručně cca 300m
-zapiskování výkopu
-písek cca 80m3
-pokládku kabelů
-průtlak řízeny 2x křižovatka Frýdecka
-průtlak neřízeny 6x
-terénní úpravy
-odvoz přebytečné zeminy
-zasetí trávníku

Nyní tam nemám pouze výkopové práce, ale řadu dalších činností, které nespadají do režimu PDP.

Dívala jsem se na stránky finanční správy:
Daň z přidané hodnoty ? Režim přenesení daňové povinnosti ? a tam jsem našla nejčastější dotazy a je tam ze dne 7.2.2012 ? Režim PDP ve stavebnictví ? dílo zahrnující vícero prací

http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a- … povinnosti

Asi bychom měli postupovat stejným způsobem. Pokud jsou součástí i výkopové práce, které spadají do CZ CPA 41-43 bude celé dílo v režimu PDP.

A ještě dotaz k záloze, pokud objednatel zaplatí zálohu ve výši 20% z ceny díla i ta by už měla být vystavená v režimu PDP???

Zdeni, snad vás neodradím dlouhým textem. Jsem vám velmi vděčná za vaše odpovědi a mockrát vám děkuji, za vše, co pro nás děláte.

Pavlína

Offline

 

#5 2014-07-22 18:59:07

Zdena
Moderátorka

Re: PDP u výkopových prací

Dobrý den, v uvedeném případě jsou hlavní (dominantní) službou výkopové práce, které jsou zařazeny v kódu 41 až 43 CZ CPA. Ostatní činnosti jsou vedlejšími službami, které jsou součástmi služby hlavní. Daňový režim určujete podle hlavní služby, vše je tedy v režimu PDP.

Nedělala bych si s tím vrásky. I kdyby vedlejší služby do režimu nespadaly, tak můžete využít ustanovení § 92e/2 ZDPH. Jestliže poskytnete vedlejší služby v souvislosti se stavebními pracemi, druhá strana režim PDP přijme (doplní ve své evidenci výši daně), tak se má za to, že spadají do režimu přenesení. 

K přijaté záloze se nevystavuje daňový doklad, ten vystavujete až po uskutečnění zdanitelného plnění. Článek k zálohám najdete např. zde:
http://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi … danove-po/

Offline

 

#6 2014-07-22 22:56:36

Palajs
Člen/ka

Re: PDP u výkopových prací

Zdeni, jste poklad, dííííky. Pavlína

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » PDP u výkopových prací

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB