Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2014-07-16 14:58:59

lenik365
Člen/ka

Silniční daň za zapůjčené auto

Dobrý den,
měla bych dotaz, zapůjčuji auto známému do podnikání, chtěla bych se zeptat: 1) jak se platí silniční daň? Platím já pod vým RČ? a je potřeba nějaká smlouva mezi náma? 3) jak se pak dělá na konci roku (myslím propojení s FU) ?

Moc děkuji Lenka Č.

Offline

 

#2 2014-07-16 23:38:34

Zdena
Moderátorka

Re: Silniční daň za zapůjčené auto

1) Platí držitel auta. Jen kvůli silniční dani není potřeba žádná smlouva. Ovšem nájemce si zřejmě bude chtít uplatnit daňové výdaje. V tom případě byste měli uzavřít smlouvu, aby bylo zřejmé, zda se jedná o (bezplatnou) výpůjčku, nebo o (úplatný) nájemní vztah.
3) Během roku se platí zálohy na silniční daň, po skončení roku se podává přiznání k dani silniční. Více zde: http://www.jakpodnikat.cz/silnicni-dan- … ahrady.php

Offline

 

#3 2014-07-17 10:10:11

lenik365
Člen/ka

Re: Silniční daň za zapůjčené auto

Dobrý den Zdeni,
děkuji za Vaší odpověď. Pro shrnutí:

Vystavíme smlouvu na bezplatnou výpůjčku auta, náklady si firma může dávat do nákladů, bude si dávat asi jako Cestovní náhrady (může si uplatnit jak za PHM, tak i za použití auta těch 3,7/km?) nebo můžeme dávat výdaje podle dokladů? Co je lepší varianta?
Já odvedu silniční daň pod svým RČ na FU. Může jí zaplatit podnikatel?

Děkuji za Vaší odpověď
Lenka

Offline

 

#4 2014-07-17 14:49:56

Zdena
Moderátorka

Re: Silniční daň za zapůjčené auto

Dobrý den. Předpokládám, že své auto půjčíte podnikateli (fyzické osobě), nikoliv firmě (právnické osobě). V případě bezplatné výpůjčky bude moci podnikatel uplatnit v daňových výdajích pouze NÁHRADU za spotřebované PHM. Ujeté kilometry zjistíte z evidence pracovních jízd, průměrnou spotřebu auta zjistíte z technického průkazu. Cenu PHM buď doloží doklady o nákupu (doklad o nákupu nebude dávat do výdajů, poslouží mu pouze pro výpočet náhrady), nebo použije vyhlášené průměrné ceny PHM. Nelze uplatnit základní náhradu 3,70 Kč/km, tu by mohl uplatnit pouze u svého vlastního auta. Nebude moci použít paušální výdaj na dopravu.
Vy budete odvádět daň pod svým RČ. Daň může zaplatit i podnikatel, ale bude to jeho soukromý výdaj. Silniční daň zaplacená za jiného poplatníka není daňově uznatelným výdajem.

Offline

 

#5 2014-07-20 21:07:00

Gaba123
Člen/ka

Re: Silniční daň za zapůjčené auto

Dobrý den,
moc děkuji, už mám snad jasno.
S pozdravem
Lenka

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB