Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, víte někdo, jak účtovat jídlo - penzi, polopenzi vnořenou do ceny pobytu (poukazu)? V kempu se vaří a nákupy potrav. surovin se účtují zp. B do 501- (504-). Rozdělí se výnos na službu 602- a výrobek 601-? Kemp je neplátce DPH. Díky
Editoval IvoBartoš (2014-05-26 01:03:55)
Offline
asi nikdo neví, tak nejlépe příkladem: poskytovatel neplátce DPH, je prodán poukaz na 1týdenní pobyt: 5000 Kč. V ceně 3800 za chatku+1200 polopenze. Jak to účtovat?
a) účtování poukazu č.1: 221/602 3800 Kč
221/601 1200 Kč
jde vlastně o to, jak udělat výnosy k nákladům kuchyně 501- potr.suroviny k výrobě jídel
b) účtování poukazu č.1: 221/602 5000 kč, 501- bez odezvy ve výnosech, takhle bylo účtováno doposud
podle mne je varianta a) jediná správná nebo ne? Díky za reakci
Offline
Dobrý den.
Ano, také souhlasím s variantou a)
Já u jednoho subjektu účtuji ubytování a snídaně. Samozřejmě rozlišuji různými účty, protože jinak nebudete vědět, jaký náklad jste vynaložili na pořízení surovin a jaký máte výnos z poskytování stravy.
Ráda bych Vám také položila otázku:-). Evidenci o nákupu potravin máte pouze na účtu 501(504) nebo vedete i skladové karty k jednotlivým surovinám?
Děkuji.
Offline
Dobrý den, díky za odpověď.
Na 501- účtuji potravin. suroviny k výrobě jídel v penzi
Na 504- zboží do kantýny k přímému prodeji, pivo, čokolády atd.
Skladové karty nevedu, na paragonu i 30 různých položek, jen se snažím rozlišit nákup na materiál a zboží na 2 dokladech. Správce kempu má prý soukromý software na evidenci restaurace.
Snad jsem vám řádně odpověděl. S pozdravem
Offline