Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2014-05-06 13:16:36

klara
Člen/ka

zivnostenske opravneni a nulovy prijem

Dobry den,

od 1.5. 2014 mam zivnostenske opravneni jako hlavni cinnost, zacinam podnikat, ale minimalne do konce kvetna nebudu mit zadny prijem.

Je presto nutne zaplatit zalohy za zdravotni a socialni pojisteni jiz za mesic kveten? Na zdravotni pojistovne a sprave socialniho zabezpeceni jsem zatim nenahlasila, za jsem se stala OSVC, dosud jsem byla OBZP a platila si pouze zdravotni.

Na strankach VZP jsem se docetla, ze je nutne platit zalohu az zacnu "realne podnikat" a mit prijem, ale jak je to se socialnim pojistenim?

Zaklada zivnostenske opravneni povinnost platit zalohy i kdyz bych nemela prijem treba cely rok?

Dekuji moc za objasneni situace a preji pekny den

K.

Offline

 

#2 2014-05-06 21:16:06

Zdena
Moderátorka

Re: zivnostenske opravneni a nulovy prijem

Pouhé získání živnostenského oprávnění neznamená povinnost platit zálohy.  Zálohy na ZP a SP začnete platit, až své zdravotní pojišťovně a na OSSZ oznámíte zahájení samostatné výdělečné činnosti. Zahájení činnosti oznamujete až při reálném zahájení podnikání, to platí i pro OSSZ. Okamžik skutečného zahájení činnosti je někdy těžké stanovit, ale pochybuji, že by to pojišťovny nějak zkoumaly.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB