Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2014-04-24 17:51:14

Josef OSVČ
Člen/ka

OSVČ vedlejší a příležitostný pronájem auta

Dobrý den,

měl bych na Vás takový dost specifický dotaz, podnikám jako OSVČ vedlejší, plátce DPH. Koupil jsem si minibus, protože jsme dost rozrostlá rodina a zjistil jsem že by o něj byl občas zájem a pár lidí by si ho rádo půjčilo, třeba na dovolenou. No a mě stále vrtá hlavou, jak to mám vlastně udělat, abych neporušoval nějaké zákony co se týká daní a podnikání.

Protože nemám zapsánu živnost "pronájem vozidel" napadlo mě, že bych mohl auto pronajímat jako "občasný pronájem" jenže jsem narazil na problém co to je "občasný pronájem" nikdo mi nějak nedokáže upřesnit, jestli dvakrát za měsíc je ještě příležitostně, nebo už soustavně. Pokud bych auto půjčoval příležitostně, pochopil jsem správně, že bych příjem danil dle § 10 zákona o daních z příjmů a tento příjem by nepodléhal ani sociálnímu ani zdravotnímu pojištění?

Pokud bych vozidlo pronajímal pravidelněji, bylo by tedy lepší si nechat zapsat do ŽL i činnost "pronájem movitých věcí (automobilů)" a pak danit dle § 7 zákona o daních z příjmu kde by už příjem spadal do vyměřovacího základu pro SP a ZP. Stále nevím jak tohle vyřešit, nerad bych aby mě nějaký úřad popotahoval za to, že daním příležitostný příjem, ale vlastně už podnikám.

Ještě bych se rád zeptal, pokud bych vozidlo pronajímal příležitostně a používal ho také jako vozidlo pro své podnikání, lze na něj uplatnit krácený paušál 4000,- na měsíc. Pokud budu vozidlo půjčovat jen příležitostně, musím za něj platit silniční daň? Jak byste tu situaci vyřešili Vy? Mám tedy půjčovat příležitostně, nebo nechat zapsat do ŽL ještě živnost pronájem movitých věcí a provozovat půjčování jako "autopůjčovnu"?

Děkuji všem za reakce.

Offline

 

#2 2014-04-24 20:04:10

Josef OSVČ
Člen/ka

Re: OSVČ vedlejší a příležitostný pronájem auta

Teď mě ještě napadla jedna věc, jak to vyřešit. Auto které je zakoupené normálně na r.č. bych vložil do obchodního majetku, mohl bych ho odepisovat a uplatňovat náklady na opravy, paušál na dopravu, atd a pokud by si ho někdo chtěl půjčit, tak bych mu ho půjčil normálně na smlouvu o pronájmu, nechal bych si dopsat do ŽL ten pronájem movitých věcí a výdělek danil standardně podle § 7 zákona o daních z příjmu. S autem standardně jezdím pro účel podnikání jenom já a to půjčení by bylo také jako podnikání, tak mi přijde, že je to asi nejjednodušší.

V případě, že bych s autem jel já osobně soukromě (třeba dovolená), tak bych v tem měsíc krátil poměrnou částí odpis, paušál, atd. Takto by to šlo?

Díky za reakce.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB