Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2014-04-02 07:11:54

Kvetiinka
Člen/ka

nákup pozemku x prodej domů

Dobrý den paní Zdenko,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Občan (nizozemec, ale to myslím není důležité) vlastní v CZ pozemky. Má představu o které si nejsem úplně jistá, že je vpořádku. Jelikož nemá v CZ živnostenský list a rád by, aby ho zřizovat nemusel, vymyslel toto: Na svých pozemcích nechá firmu postavit domy a v okamžiku, kdy by byly domy postavené, by pozemky prodal kupujícímu (na to by si nemusel zřizovat živnostenský list a nemusel se stát plátcem zdravotního a sociálního pojištění) a postavené domy by prodala kupujícímu ta firma, co je postavila. Je to takhle možné? Je vůbec možné, aby firma stavěla "své" domy na "cizích" pozemcích? (Takhle složitě přemýšlí kvůli tomu, že kdyby je prodal hned, nevešel by se do 5-ti leté lhůty pro osvobození od daně z příjmu). Takže výsledek celé této operace by byl takový, že on by se vyhl dani z příjmu (i dph), tzn. prodal by pozemky po 5-ti letech osvobozené od daně z příjmu a domy by prodala firma a z toho by odvedla daň z příjmu i dph (případně), ale jen z těch domů a nikoli z těch pozemků.
Poradila byste mi prosím, zda je tento postup možný? Moc děkuju K.

Editoval Kvetiinka (2014-04-02 07:12:09)

Offline

 

#2 2014-04-02 18:53:56

Zdena
Moderátorka

Re: nákup pozemku x prodej domů

Dobrý den,

na prodej vlastních pozemků nepotřebujete živnostenský list, prodej vlastní nemovitosti z Vás neudělá plátce DPH a z příjmů z prodeje se neplatí zdravotní ani sociální pojištění. Pokud by se nevešel do pětileté lhůty pro osvobození, tak bude platit pouze daň z příjmů (a daň z nabytí nemovitých věcí, pokud tuto povinnost nepřenese v kupní smlouvě na kupujícího).

Stavba na cizím pozemku je možná, pročtěte např. články zde:
http://www.patria.cz/pravo/2536584/stav … tavby.html
http://portal.pohoda.cz/zakon-a-pravo/n … roku-2014/
Navržený postup je sice možný, ale musel by jej konzultovat s právníkem.

Offline

 

#3 2014-04-02 19:39:25

Kvetiinka
Člen/ka

Re: nákup pozemku x prodej domů

Děkuji paní Zdenko za odpověď a bylo tedy potom možné, kdyby on koupil pozemek, ten rozparceloval na dílčí pozemky (parcely), na těch vystavěl domy a ty pak prodal? Ani toto by z něho neudělalo podnikatele? Nebralo by se to jako že podniká? Mohl by si potom v okamžiku prodeje uplatnit všechny náklady, které s pořízením pozemků a následnou stavbou domů měl a pokud by neuplynula 5-ti letá lhůta od pořízení (postavení domu) zatížit daní z příjmů pouze zisk? Co kdyby pozemek vlastnil 5 let a dům nikoli? Posuzovalo by se to odděleně?

Offline

 

#4 2014-04-05 19:06:13

Zdena
Moderátorka

Re: nákup pozemku x prodej domů

Psala jste, že pozemek má. Pokud by jej kupoval, rozparceloval a stavěl na něm domy určené k prodeji, tak se podle mého názoru stane podnikatelem.

Offline

 

#5 2014-04-05 20:38:55

Kvetiinka
Člen/ka

Re: nákup pozemku x prodej domů

No ano, on ten pozemek ma asi pul roku. A uvazoval do budoucna jeste o koupi pozemku dalsiho. Nejak nevim, kde se nachazi hranice mezi tim, co prodat privatne a na co se musi stat podnikatelem. Je nejaka takova hranice? Nebo co je tim klicovym hlediskem pro urceni toho, zda jde o podnikani ci nikoli. Jak se da prokazat, ze domy jsou (byly) urceny k prodeji, pokud to on sam nekde nerekne? Pozemek ma koupeny soukromne (nikoli na IC nebo na nejakou firmu)

Offline

 

#6 2014-04-07 21:13:13

Zdena
Moderátorka

Re: nákup pozemku x prodej domů

Nevím, zda je nějaká hranice. V každém případě bude investovat vysoké částky, takže by si mohl vyčlenit pár tisíc na konzultaci s daňovým poradcem. Předpokládám, že se mu to vyplatí.

Offline

 

#7 2014-04-08 18:07:18

Kvetiinka
Člen/ka

Re: nákup pozemku x prodej domů

Dekuju pani Zdenko za konzultaci.
K.

Offline

 

#8 2014-11-07 09:38:32

suupraa
Člen/ka

Re: nákup pozemku x prodej domů

Zdravím,

už se to řešilo tady: http://www.czporadna.cz/?qa=15988/plati … 988#q15988

a taky tady: http://www.czporadna.cz/?qa=4075/plati- … 4075#q4075

Tak snad Vám to pomůže :) Doporučuji pro příště použit tuto poradnu :)

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB