Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2014-03-29 13:18:42

jindrich
Člen/ka

platba silniční daně na nákladní automobil

Dobrý den, Zdeno, prosím jak mám postupovat při platbě silniční daně: Z techn. průkazu se jedná o Pickup, nápravy 2, hmotnost 1600kg. Platila jsem vždy na os. automobil, toto je dvousedadlový Pickup. Platí se tedy 2.400/rok? Zde to není podle ccm ale náprav? Můžu použít roční paušál 60.000,-? Zmatená otázka ale děkuji Vám za reakce. Jindra

Offline

 

#2 2014-03-29 19:05:08

Zdena
Moderátorka

Re: platba silniční daně na nákladní automobil

Dobrý den, paní Jindro. Podle zdvihového objemu motoru (ccm) se vypočítává silniční daň jen u osobních vozidel. Tedy takových, která jsou určena k přepravě osob a mají v TP zapsanou kategorii M. Pickup je užitkové vozidlo, určené k přepravě nákladů a v TP bude mít zapsanou kategorii N1 (nákladní automobil do 3 500 kg). Sazba silniční daně činí 2 400 Kč za rok.
Roční paušál 60.000,- Kč můžete použít i u nákladního auta.

Offline

 

#3 2014-03-30 12:54:07

jindrich
Člen/ka

Re: platba silniční daně na nákladní automobil

Dobrý den, paní Zdeno, děkuji Vám za odpověď. Mám ještě otázku, či vysvětlení. Jak tu pročítám diskuze, asi se někde stala chyba. Dost nás v tom plave.Vedla jsem synovi PD, uplatňoval skutečné výdaje, tak v roce 2009. Čili kniha jízd a odpočet PHM. Potom přešel na výdaje %. A teď: nikdy jsem neplatila silniční daň, do práce jako živnostník (zedník) se dostával porůznu...ani jsem ho neodhlásila z evidence. FÚ nereagoval. Teď má dítě a bude v r.2015 uplatňovat zvýhodnění, tudíž jedeme na skut. výd. a bude platit silniční daň. Co asi bude následovat?! Ale jezdil do zam. i mým autem, s kamarádem, atd.Už jsem tady na toto téma narazila, tak prosím vysvětlíte? Je takových v mém okolí dost, co SD neplatí. Děkuji Jindra.

Offline

 

#4 2014-03-30 14:55:21

Zdena
Moderátorka

Re: platba silniční daně na nákladní automobil

Povinnost platit silniční daň vzniká tím, že je auto používáno k podnikání (§ 2 odst. 1 zákona o dani silniční) a to bez ohledu na způsob uplatňování výdajů. SD platí držitel vozidla, zapsaný v technickém průkazu. Pokud syn používal k podnikání Vaše auto, tak jste měla platit SD:-) Ale pochybuji, že by měl FÚ nějaké důkazy, aby mohl doměřit daň.

Pokud jste v roce 2009 uplatňovali odpočet PHM a neplatili jste silniční daň, tak můžete být v klidu. Za rok 2009 už nelze daň doměřit daň. V dalších obdobích uplatňoval výdaje procentem z příjmů, takže není důkaz o používání auta. Pokud by se někdo zajímal, tak musí tvrdit, že jezdil hromadnými dopravními prostředky. Jestliže nevznikne povinnost zaplatit silniční daň, tak ani není povinnost podat přiznání, nemusíte rušit registraci k této dani.

V roce 2014 začne syn používat auto (předpokládám, že své) k podnikání, zaplatí zálohy na SD, a do konce ledna 2015 podá přiznání k dani silniční.

Offline

 

#5 2014-03-30 15:35:30

jindrich
Člen/ka

Re: platba silniční daně na nákladní automobil

Dobré odpoledne, paní Zdeno mnohokrát děkuji za reakci na otázku k siln. dani. Samozřejmě jsem silniční daň platila, jenom co používal výdaje % jsem to nehradila, tak asi jako spousta ostatních. Ale moc mi pomohla věta "není důkaz o používání auta". Teď uhradím  a moc děkuji za tuto diskuzi, kde nám dokážete poradit a chápete naše někdy krkolomné dotazy. Díky moc! Jindra.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB