Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2014-03-26 01:07:49

pavpetr
Člen/ka

není 50% jako 50%

Dobrý den paní Zdeno. Myslel jsem, že chápu jako OSVČ, jestli chci dosáhnout na daňový bonus, musí být např. podle §9 daňový základ vypočtený skutečnými výdaji více než 50% součtu všech daňových základů (ostatní daň základy jsou brány paušálem).
Narazil jsem ale na výklad, který říká něco jiného : V případě souběhu příjmů z více druhů činností, přičemž u některých poplatník bude využívat paušál a u některých ne, bude nárok na daňové úlevy zachován, pokud součet základů daně s využitím paušálu bude nižší než 50 procent součtu základů daně bez využití paušálu.
Můžete prosím napsat, co je skutečně pravda?
Děkuji Petr

Offline

 

#2 2014-03-26 13:26:51

Zdena
Moderátorka

Re: není 50% jako 50%

Dobrý den, pane Petře, zastávám stejný názor, jako Vy. Podle ustanovení § 35ca zákona o daních z příjmů nelze uplatnit daňové zvýhodnění (tzn. nejen bonus, ale ani slevu) na děti v případě, že je součet dílčích základů, u kterých byly uplatněny paušální výdaje, vyšší než 50% celkového základu daně. Z toho mi vyplývá, že daňové zvýhodnění náleží v případech, kdy je součet základů daně s využitím paušálu roven nebo nižší než 50% celkového základu daně. Dílčí základy vypočítané skutečnými výdaji nebo tvořené příjmy ze zaměstnání tedy musí činit více než 50% celkového základu daně.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB