Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2014-02-26 06:40:02

LucYnka9
Člen/ka

OSVČ (vedlejší činnost), neplátce DPH - pořízení auta

Dobrý den paní Zdeno,

mohla byste mi prosím poradit? Můj přítel je zaměstnancem a jako vedlejší činnost má živnost řemeslnou - elektrikář. Za rok 2012 si vedl deník příjmů a výdaje uplatňoval paušálem, neplátce DPH (za rok 2013 vede deník příjmů a výdajů - neuplatňuje paušál, ale skutečné výdaje). Ke své živnosti potřebuje mít k dispozici auto. Do teď to řešil svým soukromým autem, ale uvažuje, že by si pořídil auto výhradně pracovní. Mohla byste mi prosím říct jaké jsou podmínky pořízení auta, uplatnění nákladů (jakých?), archivace účtenek za naftu, vedení knih jízd, silniční daň atd.? Případně využívání auta jak k pracovním, tak k soukromým účelům.

Moc děkuji za odpověď.

S pozravem,

Lucie

Offline

 

#2 2014-02-26 18:11:32

Zdena
Moderátorka

Re: OSVČ (vedlejší činnost), neplátce DPH - pořízení auta

Dobrý den, paní Lucie.

Můžete si pořídit jakékoliv auto, přítel není nijak omezen ve výběru. Výdaje na pořízení auta nejsou výdaji na dosažení příjmů, cenu auta budete uplatňovat v daňových výdajích postupně formou odpisů hmotného majetku. Pokud auto vložíte do obchodního majetku (vložením se rozumí založení karty majetku, čímž auto povede v DE, majetek bude vykazovat v tabulce D přiznání), tak bude moci uplatňovat kromě odpisů hmotného majetku, výdaje na pojištění, opravy a údržbu, dálniční známku a další výdaje spojené s vozidlem. Jestliže budete auto vykazovat v DE a používat k podnikání, tak se zaregistrujte jako plátci silniční daně. Podrobnější informace k dani silniční najdete zde:
http://www.jakpodnikat.cz/silnicni-dan.php

Pokud jde o výdaje na PHM, tak můžete uplatňovat:
a) prokázané výdaje - vedete knihu jízd, spotřebu PHM prokazujete účtenkami za naftu (doporučuji kopírovat). Pokud budete auto využívat i pro soukromé účely, tak budete všechny výdaje (odpisy, PHM, opravy ?.) kromě silniční daně krátit v poměru, v jakém bylo auto používáno k podnikání a k soukromým účelům
b) uplatníte paušální výdaj na dopravu. Pokud bude auto celý měsíc využíváno výhradně k podnikání, tak paušál 5.000,- Kč měsíčně, pokud bude využito i soukromě, tak paušál 4.000,- Kč měsíčně. Nemusíte vést knihu jízd a schovávat účtenky za naftu. V měsících, kdy použijete krácený paušální výdaj na dopravu, musíte krátit i ostatní výdaje spojené s autem (opravy, pojištění atd.) o 20%. Pokud použijete třeba jen v jednom měsíci krácený paušál, tak musíte pokrátit roční odpis auta o 20%.
Více informací k paušálnímu výdaji na dopravu najdete zde:
http://www.jakpodnikat.cz/pausalni-vydaje-auto.php

Offline

 

#3 2014-02-27 13:09:34

LucYnka9
Člen/ka

Re: OSVČ (vedlejší činnost), neplátce DPH - pořízení auta

Dobrý den paní Zdeno,

děkuji za odpověď. Raději si to ale shrnu, protože si nejsem jistá, zda tomu správně rozumím.

1.    Začnu používat své soukromé auto ? budu uplatňovat paušál 4000,- Kč měsíčně (soukromé i pracovní jízdy) + 80% ceny za opravy, pojištění, dálniční známku a další výdaje spojené s vozidlem. Tyto výdaje budu uvádět v deníku příjmů a výdajů, což mi ovlivní dílčí základ daně ze závislé činnosti, je to tak? V tomto případě musím mít auto vedené v obchodním majetku, abych mohla uplatňovat výdaje za opravy a pojištění. Pokud auto nezahrnu do obchodního majetku, tak si můžu uplatnit pouze paušál + odpisy. Musím se zaregistrovat jako plátce silniční daně.
?    Co přesně pro mě znamená, že založím kartu majetku, když vedu jen deník příjmů a výdajů?
?    Když vlastním auto po dobu 3 let, tak není možné ho odepsat zpětně?


2.    Koupím si ojeté auto např. za 100.000,- Kč. Jak ho můžu odepisovat a jak dlouho?

Offline

 

#4 2014-02-27 22:17:30

Zdena
Moderátorka

Re: OSVČ (vedlejší činnost), neplátce DPH - pořízení auta

Dobrý večer, paní Lucie.

Pokud chcete uplatňovat odpisy hmotného majetku, pojistné, výdaje na opravy a údržbu, atd., tak musíte auto vložit do obchodního majetku.

Pokud auto nezahrnete do OM, tak si můžete uplatnit buď cestovní náhrady (zákl.sazba náhrady + náhrada za spotřebované PHM, vedete evidenci pracovních jízd), nebo paušální výdaj na dopravu. U auta nezahrnutého do OM nelze uplatňovat odpisy.

Silniční daň platíte v obou případech.

Zkuste najít na internetu inventární kartu hmotného majetku.

Když auto vlastníte 3 roky a nyní je chcete vložit do OM, tak jej oceňte cenou, za kterou by se nyní dalo pořídit. To bude vstupní cena, ze které budete vypočítávat odpisy (předpokládám, že bude vyšší než 40 tis. Kč).

Když koupíte ujeté auto za 100 tis. Kč, tak je budete odpisovat úplně stejně, jako kdybyste koupila nové (pouze u nákladního auta nemůžete použít zvýšení odpisu v prvním roce odpisování). Doba odpisování bude 5 let, můžete si zvolit rovnoměrný nebo zrychlený odpis.

Offline

 

#5 2014-02-28 07:53:51

jaromira
Člen/ka

Re: OSVČ (vedlejší činnost), neplátce DPH - pořízení auta

Dobrý den, Zdeni,

podle kterého § nemohu uplatnit zvýšení odpisu v prvním roce u nového NA ?
Podle § 31, odst.5 a § 32 odst.3 ZDP nemohu uplatnit u osobních automobilů.

Díky

Offline

 

#6 2014-02-28 10:11:59

Zdena
Moderátorka

Re: OSVČ (vedlejší činnost), neplátce DPH - pořízení auta

Dobrý den,
odpovídala jsem na odpisování ojetého auta. Pokud nejste prvním vlastníkem, tak nemůžete uplatnit ani u NA.

Offline

 

#7 2014-02-28 14:00:09

jaromira
Člen/ka

Re: OSVČ (vedlejší činnost), neplátce DPH - pořízení auta

Paní Zdeno,

jasně, špatně jsem Vaší odpověď pochopila, proto mě to zarazilo. Díky za reakci.

Offline

 

#8 2014-02-28 14:25:02

Zdena
Moderátorka

Re: OSVČ (vedlejší činnost), neplátce DPH - pořízení auta

Asi jsem to formulovala nesrozumitelně, omlouvám se:-)

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB