Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » Živnosti
  •  » Osvč jako hlavní činnost - zálohy na sp a zp

#1 2014-02-04 22:31:32

Alistair
Člen/ka

Osvč jako hlavní činnost - zálohy na sp a zp

Dobrý den,

měl bych dotaz. Od roku 2012 mám živnostenský list na vedlejší činnost, ale od poloviny tohoto měsíce končím v zaměstnání a budu to tedy měnit na hlavní činnost.

Chtěl bych se tedy zeptat, kdy mi přichází povinnost na platbu minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění? To budu platit už tento měsíc, nebo až příští?

Potom bych se chtěl zeptat, co kde musím při této změně nahlásit? Nebo to stačí zařizovat až příští měsíc?

Předem děkuji za odpověď.

Offline

 

#2 2014-02-04 23:23:56

Zdena
Moderátorka

Re: Osvč jako hlavní činnost - zálohy na sp a zp

Minimální zálohy na ZP a SP budete platit už za tento měsíc (ZP během února, nejpozději do 8.3.2014, SP za únor se platí v termínu od 1.3. do 20.3.2014). Na OSSZ se nemusí nic hlásit, prostě začnete platit zálohy jako OSVČ hlavní. Na ZP byste správně měl oznámit změnu do 8 dnů poté, co nastala. Ale když budete řádně platit zálohy, tak to podle mého názoru nebudou pozdní (případně žádné) oznámení nijak řešit.

Offline

 

#3 2014-02-06 23:17:53

Alistair
Člen/ka

Re: Osvč jako hlavní činnost - zálohy na sp a zp

Děkuji za odpověď.

A pokud bych na týden přerušil živnostenský list a znovu ho spustil od 1. března, tak by zde žádný problém nebyl a únor bych už nedoplácel? Případně nějaký příplatek navíc za přerušení a spuštění živnosti?

Offline

 

#4 2014-02-06 23:52:11

Zdena
Moderátorka

Re: Osvč jako hlavní činnost - zálohy na sp a zp

Musel byste oznámit přerušení živnosti na OSSZ a na své zdravotní pojišťovně dřív, než ukončíte zaměstnání. Pak byste nemusel doplácet únor. Za oznámení o přerušení a opětovném zahájení činnosti se nic neplatí. Dokonce to ani nemusíte (ale můžete) hlásit na živnostenském úřadu, důležité je oznámení na ZP a OSSZ.

Offline

 
  • Index
  •  » Živnosti
  •  » Osvč jako hlavní činnost - zálohy na sp a zp

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB