Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » Neplátce DPH a daňový doklad ?

#1 2014-01-11 15:40:16

Paplub
Člen/ka

Neplátce DPH a daňový doklad ?

Dobrý den paní Zdenko,
zaúčtovala jsem faktur za nákup materiálu,/můj OSVČ je plátcem DPH/  bylo uvedeno IČ i DIČ. Faktura má všechny náležitosti, t.j. základ daně, daň, sazbu daně. Na faktuře uvedeno DIČ. Při kontrole DIČ v ARESu jsem ale zjistila, že subjekt není plátcem DPH.
Je zde uvedeno Právní forma: Zahraniční osoba .
Místo podnikání je Česká republika. Někdo říká celou fakturu vyhotit, někdo říká, že nemá podnikatel náro uplatnit DPH a mám dát celou částku do V.
Prosím tedy o radu, s tímhle nemám zkušenosti.
Děkuji

Offline

 

#2 2014-01-11 18:15:42

Zdena
Moderátorka

Re: Neplátce DPH a daňový doklad ?

Dobrý den. Nemáte nárok na odpočet DPH, ale můžete dát celou fakturu do nákladů. Pokud je dodavatel z 3. země, tak jste možná měli provést zajištění daně (10%), zajištěnou daň odvést FÚ a dodavateli zaplatit o to méně. Pokud je dodavatel daňovým rezidentem v ČR (to ale těžko zjistíte), tak nemusíte provádět zajištění daně podle § 38e ZDP. To může být důvod, proč někdo říká, že je lepší fakturu vyhodit.

Offline

 

#3 2014-01-12 18:16:58

Paplub
Člen/ka

Re: Neplátce DPH a daňový doklad ?

Dobrý večer paní  Zdenko,
nedalo mi to a pátrala jsem dál.  Hledala jsem v  systému VIES /dodnes jsem neznala, bylo mi doporučeno/
a tam je uvedený členský stát CZ a jeho DIČ, které začíná   CZ a dále. Adresa je Praha atd.atd.
Tak jak je možné, že v ARESu není a zde je?

Offline

 

#4 2014-01-12 18:36:40

Zdena
Moderátorka

Re: Neplátce DPH a daňový doklad ?

Nevím, jak je to možné:-) Kopíruji z ARESu:
"Vzhledem k charakteru aplikace ARES nenese Ministerstvo financí odpovědnost za aktuálnost a úplnost údajů z databáze ARES ani za nepřetržitý provoz www aplikací pro zpřístupnění údajů z informačních systémů zdrojových registrů ani za korektnost a aktuálnost jimi zpřístupňovaných informací. Ministerstvo financí neodpovídá za případné škody způsobené použitím údajů získaných prostřednictvím aplikace ARES."

Raději používejte systém VIES, který je určen pro výměnu informací ohledně DPH v celé EU. Zadejte své i jeho DIČ a pro jistotu si vytiskněte výsledek ověření. Pak si můžete uplatnit nárok na odpočet. Přepokládám, že není nespolehlivým plátcem. Pro jistotu si ho proklepněte zde, kde si také můžete ověřit jeho DIČ: http://adisreg.mfcr.cz/cgi-bin/adis/idp … ;poc_dic=2

Offline

 

#5 2014-01-14 18:38:02

Paplub
Člen/ka

Re: Neplátce DPH a daňový doklad ?

Tak jsem si ho proklepla na stránkách, které jste uvedla a vše OK. Tyto stránky jsem neznala a opravdu věřila údajům  z ARESu.
Ale moc díky.

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » Neplátce DPH a daňový doklad ?

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB