Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-12-18 08:32:50

vojta007
Člen/ka

obor volné živnosti

Dobrý den,
v tomto roce jsem cca měsíc a púl pracoval pro realitku. Bylo to na smlouvu o obchodním zastoupení, tedy jsem vyhledával klienty pro RK, aniž bych sám s nimi uzavíral smlouvy(tedy ne jako kdybych byl samostatně pracující makléř nebo RK).Mám živnostňák pro obor zprostředkování obchodu a služeb, který mi v RK při nástupu schválili,že je to v pořádku, tak jsem dál už nic nezjišťoval. Teď jsem ale znejistěl při pohledu na obsahy těch volných živností, jestli jsem neměl ohlásit ještě realitní činnost. Ještě podotýkám, že jsem stejně nikoho nesehnal a získal jsem tak pouze jednu fakturu, ve které byla vyplacena fixní odměna ve výši necelých 12 000,.Kč. Narazil jsem na podobnou problematiku u finančního poradenství, kde bylo vysvětlení, že pokud to člověk dělá pro někoho za provizi a sám neuzavírá smlouvy je to možné na tento obor, jinak musí mít ještě jiný...Doufám teda, že tady je to taky tak.
Předem dík za odpověď

Offline

 

#2 2013-12-18 13:08:59

Zdena
Moderátorka

Re: obor volné živnosti

Můžete být v klidu. Jste oprávněn provozovat živnost volnou a v rámci tohoto oprávnění můžete provozovat všechny její obory (je jich asi 80), nemusíte je mít všechny nahlášené na živnostenském úřadě. Realitní činnost spadá pod živnost volnou, obor č. 58.

U finančního poradenství je to jinak. Některé činnosti můžete provozovat na základě živnostenského oprávnění, ale je řada činností, které vůbec nespadají pod živnostenský zákon, a k jejich provozování potřebujete povolení od ČNB.

Offline

 

#3 2013-12-18 14:26:24

vojta007
Člen/ka

Re: obor volné živnosti

Moc děkuji za odpověď, fakt se mi ulevilo. Ještě jednou se tedy ujišťuji:
Když mám předmět činnosti Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živ. zákona
a obor činnosti Zprostředkování obchodu a služeb,č. 47, kde je napsáno, že Obsahem činnosti není zprostředkování nákupu a prodeje nemovitostí,
znamená to, i když jsem měl smlouvu jen na obchodní zastoupení, že správně to spadá přece jen pod obor č. 58 - realitní činnost?
Ale zároveň nemusím mít strach ze sankcí za neoprávněné podnikání, když jsem to nenahlásil? Promiňte, že se takhle ptám furt dokola, ale narazil jsem v diskuzích na různé podobné otázky, co si kdo má nahlásit a ta možná sankce do 500000,- za neoprávněné podnikání mě opravdu vyděsila. Já se chystám nyní ke konci roku provozování živnosti přerušit a chci mít vše v pořádku. Nemusím teda už běžet na ŽÚ to nahlašovat, když zpětně to stejně nejde?

Ještě jednou moc děkuji za odpověď, toto je super fórum....

Editoval vojta007 (2013-12-18 14:53:43)

Offline

 

#4 2013-12-18 22:15:53

Zdena
Moderátorka

Re: obor volné živnosti

Pokud jste pracoval pro realitku pouze jako tzv. tipař (nebyl jste zprostředkovatelem mezi prodávajícím a kupujícím), tak Vaše činnost podle mého názoru nespadá pod obor  58 - realitní činnost. Ale i kdyby náhodou spadala, tak nemusíte mít strach, pořád se jedná o činnost, která spadá pod předmět činnosti Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živ. zákona, na kterou máte oprávnění. O neoprávněné podnikání by se jednalo, kdybyste měl živnost volnou a prováděl jste činnosti, na které potřebujete živnost řemeslnou nebo vázanou, například elektroinstalační práce, kosmetické nebo účetní služby.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB