Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-08-30 21:34:40

Filip
Host

Auto půjčené od matky

Dobrý den,
podnikám a k tomu využívám půjčené auto své matky (která pozastavila výdělečnou činnost, je nezaměstnaná a nyní nepodává DP). Rád bych náklady spojené s provozem auta zahrnul do nákladů.

Myslím, že mám 1 až 2 možnosti:):
1)Auto si bezplatně vypůjčím a budu si odečítat jen cenu pohonných hmot. Pak nevím, zda tyto náklady vyplácet matce nebo sám sobě?

2)Je nějaká možnost si auto vypůjčit/pronajmout za obvyklou cenu (jaká se potom stanovuje obvyklá cena?) a mít tak možnost odečítat i náklady na amortizaci?

Silniční daň, předpokládám, v obou případech platí ten, kdo je v TP - tedy matka. Mohu si přesto nějak silniční daň dát do nákladů? Nevíte kolik měsíců zpětně se dá silniční daň zaplatit?

U všech otázek by mě zajímalo, zda s tím maminka nebude mít spojenou povinost vést kvůli tomu daňovou evidenci či podávat DP.

Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď

 

#2 2008-08-31 18:56:33

Zdena
Moderátorka

Re: Auto půjčené od matky

Výpůjčka:
je bezplatná, proto mamince nevznikne povinnost podávat přiznání k dani z příjmů - žádný příjem nevznikne. Bude podávat jen přiznání k silniční dani. Silniční daň nedostane do nákladů ani jeden z vás . SD můžete zaplatit zpětně třeba od ledna 2008, za dlužnou daň vám FÚ vyměří úrok z prodlení. Vy si budete moci uplatnit výdaje na pracovní cesty vypůjčeným vozidlem, ale pouze ve výši náhrad výdajů za spotřebované pohonné hmoty (nelze uplatňovat základní náhradu za 1 km jízdy, ani skutečně doloženou spotřebu pohonných hmot). Mamince nebudete nic vyplácet.

Nájem:
je úplatný vztah, ze kterého mamince vznikne příjem, podléhající dani z příjmů. Daňové přiznání by nemusela podávat v případě, že příjem (hrubý příjem - před odečtením výdajů) z pronájmu automobilu nepřesáhl 15.000,- Kč za rok. Pokud by byla zaměstnaná, pak by povinně podávala přiznání už při příjmu nad 6.000,- Kč. Protože jste osoby blízké, tak by vám maminka měla auto pronajmout za cenu v daném čase a místě obvyklou, takovou, kterou by si sjednaly cizí osoby v běžných obchodních vztazích. Jako podklad pro stanovení obvyklé ceny pronájmu by vám mohly posloužit ceníky nejbližších  půjčoven automobilů. Maminka by si pak mohla uplatňovat skutečné výdaje (vedla by evidenci podle § 9/6 zákona o daních z příjmů), například zaplacenou silniční daň, povinné ručení, případnou havarijní pojistku, větší opravy a možná i odpisy auta. Uvedené výdaje (s výjimkou silniční daně) by případně krátila v poměru, v jakém auto používala též pro osobní potřebu. Vy byste pak uplatnil ve svých výdajích zaplacené nájemné, ve kterém už může být zohledněna SD, dále výdaje, ke kterým jste povinen podle nájemní smlouvy (například údržbu a menší opravy vozidla, výdaje na odstranění škod, které jste na najatém vozidle způsobil) a prokázané výdaje na pracovní cesty. Vedl byste evidenci jízd a spotřebu PHM byste dokládal stvrzenkami o jejich nákupu. Pokud byste uzavřel havarijní pojištění na auto vy (odpovídáte mamince za škody, způsobené na jejím vozidle), pak bude pojistné vaším výdajem.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB