Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-10-23 22:27:30

literakl
Člen/ka

Zálohová faktura

Dobrý den,

vystavil jsem zálohovou fakturu, na které jsem neuvedl DPH. Teď jsem se chystal připravit fakturu a při studiu nápovědy iDoklad jsem zmaten, jaké mám vlastně povinnosti.

https://www.idoklad.cz/pub/Help/fav_zal … ktura.html

Konkrétně mě zaráží tato pasáž "v tomto případě však může hrozit nebezpečí, že nedodržíte zákonem danou povinnost zdanit zálohu do 15 dnů po úhradě" - co je míněno pojmem "zdanit zálohu"?
a) Poslat odběrateli opravdovou fakturu (daňový doklad) v tomto termínu a to včetně rozpisu DPH
b) Poslat daňové přiznání a peníze FÚ

Děkuji moc

Offline

 

#2 2013-10-23 23:37:15

Zdena
Moderátorka

Re: Zálohová faktura

Vystavíte zálohovou fakturu, na které můžete, ale nemusíte uvést výši DPH. Zálohová faktura není daňovým dokladem, pouze jakousi žádostí o zaslání peněz předem. Do 15 dnů od přijetí zálohy byste měl vystavit daňový doklad k přijaté platbě (v idokladu nazváno jako příjmový pokladní nebo bankovní doklad), na kterém rozepíšete základ daně a daň ze zálohy. Předáte odběrateli, aby si mohl uplatnit nárok na odpočet. DD k přijaté platbě uvedete ve svém přiznání k DPH, protože máte povinnost přiznat daň na výstupu.

Až dokončíte práci, tak vystavíte konečnou vyúčtovací fakturu, ve které odečtete přijaté zálohy. DPH vypočítáte jen z doplatku, protože ze zálohy už máte přiznáno.

Offline

 

#3 2013-10-25 06:16:39

literakl
Člen/ka

Re: Zálohová faktura

děkuji

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB