Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-10-14 13:36:39

soukromyemail
Člen/ka

Dotaz ohledně živnosti volné

Dobrý den,
chci v nejbližší době začit podnikat - založit "doučovací agenturu". Chtěl bych vědět, do jaké živnosti toto odvětví spadá, jestli je lze zahrnout do nějaké z volných živností? Popř. do jakých. Vše si představuji tak, že budu mít pod sebou nějaké kantory (vysokoškoláky), kteří budou doučovat středoškolské učivo a učivo ze základních škol. Dále bych chtěl vědět, jakou formu má mít potvrzení za zaplacení pro žáky. Co na potvrzení o zaplacení všechno musí být. A ještě by mě zajímalo, jesli je vše v pořádku, pokud já doučovat nebudu a budu mítjen např. 5 brigádníku z VŠ, kteří budou vyučovat.

Dále by mě zajímalo, jakou živnost musím mít, abych mohl dělat toto: pronajmu nebo koupím ceduli či plochu v centru města a pronajmu ji někomu jako reklamní plochu. TZN. Vytvořím síť ploch a budu je nabízet za účelem reklamy a zviditelnění.

Předem mnohokrát děkuji za i částečnou odpověď :-)
Michal

Offline

 

#2 2013-10-14 23:52:34

Zdena
Moderátorka

Re: Dotaz ohledně živnosti volné

Doučovací agentura spadá do živnosti volné, obor č. 72 Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení včetně lektorské činnosti. Formu potvrzení pro žáky volíte sám, nemusíte vydávat automaticky, na žádost musíte vydat. Mělo by tam být: kdy, od koho, za co a kolik jste přijal. Nemusíte sám doučovat. Pokud budete mít brigádníky, tak se stanete zaměstnavatelem. To znamená minimálně registraci na finančním úřadu jako plátce daně ze závislé činnosti (k zálohové nebo srážkové dani, případně k oběma, záleží na způsobu zdanění). Možná i registrace na OSSZ a u zdravotních pojišťoven zaměstnanců, záleží na druhu uzavřené smlouvy a výši měsíční odměny.

Offline

 

#3 2013-10-19 22:04:17

JanaJir
Člen/ka

Re: Dotaz ohledně živnosti volné

Dobry den,

mam kapelu a nekteri klienti nam chteji vyplatit honorar jen proti vystavene fakture. Jaky obor volne zivnosti toto je?

Dekuji
Jana Jir.

Offline

 

#4 2013-10-19 22:55:57

Zdena
Moderátorka

Re: Dotaz ohledně živnosti volné

Nejde o živnost, nýbrž o výkon nezávislého povolání.

Offline

 

#5 2013-10-31 17:06:18

berta11
Člen/ka

Re: Dotaz ohledně živnosti volné

Dobrý den, chci mít živnost jako fotograf. Co vše k tomu potřebuji (kromě poplatku 1000 Kč)? V rámci rekvalifikace mám za sebou půlroční fotografický kurs. Děkuji.

Offline

 

#6 2013-11-01 11:46:21

Zdena
Moderátorka

Re: Dotaz ohledně živnosti volné

Kromě tisícovky a občanky potřebujete dosáhnout věku 18 let, být způsobilý k právním úkonům být a bezúhonný (můžete mít nějaký škraloup, ale nesmí to být úmyslně spáchaný trestný čin v souvislosti s podnikáním nebo s předmětem podnikání, o který žádáte). Prokázání odborné kvalifikace se nepožaduje.

Offline

 

#7 2013-12-03 10:57:53

pj.junior
Člen/ka

Re: Dotaz ohledně živnosti volné

Dobrý den, paní Zdeno,
jsem vyučený Modelář - 2153H01 (21-53-H/01). 8 let jsem zaměstnaný v oboru, z toho 5 let konstruuji 3D data modelového zařízení v CAD softwaru a s pomocí CAM softwaru vytvářím technologii i programy pro řízení CNC-frézky (od výkresu až k finálnímu výrobku).

Můžete mi prosím Vás poradit, o kterou z živností bych si měl požádat, když chci samostatně pokračovat s výrobou modelových zařízení a krom toho nabízet konstrukci 3D dat a technologii CNC-obrábění?
Předem Vám děkuji za Vaší radu.

S pozdravem

Pavel Janota

Editoval pj.junior (2013-12-03 10:58:31)

Offline

 

#8 2013-12-03 22:05:47

Zdena
Moderátorka

Re: Dotaz ohledně živnosti volné

Dobrý večer. Lituji, nevím, s tímto Vám nejlépe poradí na živnostenském úřadě. Nebo si najděte v živnostenském rejstříku svého zaměstnavatele a podívejte se, jaká má živnostenská oprávnění.

Pokud budete provozovat živnost současně se zaměstnáním a předmět Vaší činnosti bude shodný se zaměstnavatelem, tak budete potřebovat jeho souhlas.

Offline

 

#9 2013-12-06 15:15:17

bashina
Člen/ka

Re: Dotaz ohledně živnosti volné

Dobry den,
chtela bych zacit podnikat jako animator, ilustrator...
byla jsem u nas ve meste na zivnostenskem urade a tam me poslali na financni urad, ze pod ne nespadam a na financnim urade mi rekli ze pokud neprijdu se smlouvou nemaji mi co nabidnout...
takze ted vubec nevim kam spadam a nikdo me nebyl schopen o nicem informovat...
chtela bych se zeptat, jak mam dale postupovat...protoze ted jsem z toho jeste vice popletena nez predtim..cekala jsem ze me primo na danem miste daji adekvatni informace ale misto toho si me prehazovali jak horkou bramboru a nikdo mi nebyl schopen nic rict... kam ma clovek jit kdyz ani lide kteri by tomu meli nejvice rozumnet za vami zavrou dvere...
Dekuji:)

Offline

 

#10 2014-03-11 09:36:09

pavel77
Člen/ka

Re: Dotaz ohledně živnosti volné

Dobrý den,
rád bych založil tenisovou školičku. Chtěl bych se proto zeptat,jestli by tato činnost spadala do živnosti volné - Provozování tělovýchovných a sportovních zařízení a organizování sportovní činnosti? Pokud ano, co vše bych proto musel udělat?
Děkuji za odpověď
Pavel

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB