Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-09-09 17:28:11

cacenka
Člen/ka

FO - ukončení podnikání - vyřazení majetku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, podnikající FO vedoucí účetnictví se rozhodla ukončit či pozastavit svou činnost
1. co s obchodním majetkem, domnívám se, že se převede do osobního vlastnictví (odvede se DPH z aktuální ceny, jelikož se při pořízení DPH uplatňovalo), má vliv při tomto převodu to, zda se majetek ještě odepisuje, či nikoli?
2. jak s prodejem majetku, který si FO převede do osobního vlastnictví, lze jej poté prodat nebo se na FO vztahuje zákonná lhůta 5-ti let od jejich vyřazení z obchodního majetku 4.1.c? V případě, že se na FO bude zákonná lhůta vztahovat, co přesně bude danit? Celý příjem či příjem ponížen o výdaj (nákup)?

Moc děkuji za odpovědi.

Offline

 

#2 2013-09-09 22:50:28

Zdena
Moderátorka

Re: FO - ukončení podnikání - vyřazení majetku

1. Může kdykoliv (nejenom při ukončení či přerušení činnosti) vyřadit do osobního užívání. Míra odepsanosti hmotného či nehmotného majetku nehraje roli.  Odvod DPH dokladem o použití v aktuální ceně. Z tohoto pohledu je někdy lepší prodat majetek (třeba naoko) jakékoliv nespojené osobě za symbolickou cenu.
2. Při následném prodeji musí respektovat § 4/1/c) ZDP. Co přesně bude danit, to záleží na tom, co bude prodávat. Pokud HM, tak uplatní do výdajů zůstatkovou cenu (§ 10/5 ZDP). Pokud např. neprodané zboží, tak uplatní do výdajů pořizovací cenu (neuplatnil ji v nákladech), pokud drobný majetek, tak neuplatní žádný výdaj (pořízení bylo v nákladech).

Offline

 

#3 2013-09-12 15:36:40

cacenka
Člen/ka

Re: FO - ukončení podnikání - vyřazení majetku

Dobry den, pani Zdeno moc dekuji.. trochu jsem se do toho zamotala.. jen abych si to ujasnila... FO chce prerusit podnikani - jedine, co v tom brani je majetek:
- osobní automobil - na vstupu bylo uplatneno DPH, odvede se vždy; automobil je zcela odepsan, prodejni cena bude vždy nižší nez cena zustatkova tzn., ze danove vyhodnejsi z pohledu dane z prijmu ......obe varianty jsou si rovny (prevod do osobního vlastnictví versus prodej v ramci podnikani)? Mozna vyhodnejsi prodej v ramci podnikani z duvodu sirsiho okruhu potencionálních kupujících z duvodu následného odpoctu DPH? Mohlo by danovou vyhodnost ovlivnit darovani v prime linii při prevodu do os. vlastnictví?
- notebook, monitor - na vstupu bylo tez uplatneno DPH, toto se nebude prodávat, pouze se prevede do osobního vlastnictví - odvede se DPH, majetek není odepsan, zde je predpoklad, ze zustatkova cena nebude vyssi nez cena prodejni (za cenu obvyklou); nicmene vzhledem k tomu, ze FO chce prerusit zivnost a nasledne zalozit PO, dalo by se uvazovat o prodeji tohoto majetku do PO, cimz by vznikl nárok na odpocet DPH, ale zaroven by se u FO musel vynos z prodeje zdanit dani z prijmu + odvody zdrav., soc., opet resim danovou vyhodnost varianty prevod do os. vlastnictví ci prodej do nasledne PO

- chtěla bych se dále zeptat, co myslite prodejem "na oko".. vždy preci musim prodat za cenu obvyklou?

Dekuji dekuji dekuji!!!

Offline

 

#4 2013-09-12 22:46:44

Zdena
Moderátorka

Re: FO - ukončení podnikání - vyřazení majetku

Kdy byl uplatněn nárok na odpočet u automobilu?
Notebook a monitor máte vedeny jako drobný majetek?
Jak vypadá podnikatelův obrat za posledních 12 měsíců? Mohl by (třeba až v době přerušení činnosti) požádat o zrušení registrace k DPH?

Cenu obvyklou musíte respektovat v případech uvedených v § 23/7 ZDP. Pokud prodáváte nespojené osobě, pak platí dohodnutá cena.
Při dlouhodobém přerušení, případně před ukončením činnosti lze předpokládat výprodej majetku, který se stává pro podnikatele nepotřebným, mnohdy se vyprodává za symbolickou cenu.

Offline

 

#5 2013-09-12 23:18:31

cacenka
Člen/ka

Re: FO - ukončení podnikání - vyřazení majetku

Dobry vecer...

nárok na odpocet DPH u automobilu byl uplatnen při jeho porizeni 9/2009.
Notebook a monitor jsou vedeny jako DHM - PC vyssi nez 40.000 Kc u každého. Porizeno v roce NTB 7/2011, monitor 2/2013.
Obrat je velmi vysoky - přes několik milionu korun....


Dále podnikatel eviduje investicni diamant - ten nepodlehal DPH a je evidovan na 069 - ten se predpokladam prodam a zdani se prijem, ci by existoval nejaky způsob jeho optimálního danoveho "vyvedeni"?

Podnikatel uvazuje o dlouhodobem preruseni ci dokonce ukonceni cinnosti - pokud by to bylo podstatne, urcite by ukoncil i cinnost,, vzhledem k tomu, ze planuje zalozit PO.

Dekuji MOC, jste zlata!

Offline

 

#6 2013-09-14 22:51:52

Zdena
Moderátorka

Re: FO - ukončení podnikání - vyřazení majetku

Investiční diamant bych vyřadila (prostřednictvím účtu 491) z OM do osobního užívání. Vyřazení je bez dopadu do daně z příjmů (žádný příjem není) ani do DPH (neuplatnil nárok na odpočet na vstupu, nejde tedy o dodání zboží podle § 13/4/a) ZDPH). Z pohledu daně z příjmů bude sledovat diamant ještě 5 let po vyřazení z OM, a pokud by jej v tomto období prodal, tak bude přiznávat příjem, pořizovací cena bude výdajem.

Při dlouhodobém přerušení bych si asi dělala starosti jen s automobilem. NTB ani monitor určitě nebude v době přerušení používat, zkrátka čekají na obnovení činnosti. Pokud může tvrdit, že v době přerušení stálo auto v garáži, tak bych také nic nepodnikala. Jestliže chce auto v době přerušení používat, tak buď bude odvádět DPH jako při poskytnutí služby podle § 14 ZDPH (těžko se stanoví základ daně).

Pokud auto trvale vyřadí do osobního užívání, pak odvádí pouze DPH z aktuální ceny. Kdyby se rozhodl auto prodat, tak může z OM, kdy výnos ovlivní i vyměřovací základy pro výpočet ZP a SP. Nebo může prodat až po vyřazení do osobního užívání (při vyřazení jen odvod DPH), při prodeji do 5 let přiznat příjem, do výdajů lze uplatnit prokazatelné výdaje spojené s opravami provedenými po vyřazení a výdaje spojené s prodejem. Případné darování z OM má dopad pouze do DPH, základem daně je aktuální cena. Výše uvedené platí i pro NTB a monitor, při prodeji po vyřazení z OM by jako výdaj uplatnil i zůstatkovou cenu.

Pokud by letos definitivně ukončil podnikání a zrušil registraci k DPH, tak by z auta vrátil 1/5 původně uplatněné DPH, z NTB by vrátil 3/5 DPH a z monitoru by vrátil celé DPH. Pokud by ukončil např. v lednu 2014, tak z auta nebude vracet nic (uplyne pětiletá testovací lhůta), z NTB vrátí 2/5 a z monitoru 4/5 DPH.

Případný prodej nebo vklad majetku do s.r.o. konzultujte s daňovým poradcem.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB