Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-07-24 13:44:50

janus09
Člen/ka

Silniční daň - auto registrované na SK

Prosím o radu. Slovák živnostník - podnikající v ČR na českou živnost, plátce DPH. Trvalý pobyt stále na SK, v čR pouze něco jako přechodný pobyt. Auto má registrované na Slovensku, ale bude užíváno v ČR k podnikání. Jaké podmínky musí splnit, aby si na auto mohl uplatnit odpočet DPH za PHM? Nikde jsem nevyčetla, jestli má silniční daň platit u nás, na SK nebo jak to má vůbec být...
Předem děkuji.

Offline

 

#2 2013-07-25 13:00:06

Zdena
Moderátorka

Re: Silniční daň - auto registrované na SK

Podmínky pro uplatnění odpočtu DPH: § 72 a § 73 zákona o DPH.

Vozidla provozovaná v ČR, ale registrovaná v jiném státě, nejsou v ČR předmětem daně silniční (§ 2 odst. 1 zákona o dani silniční).

Offline

 

#3 2013-08-01 09:27:17

janus09
Člen/ka

Re: Silniční daň - auto registrované na SK

Děkuji za odpověď.
Jinak ještě - podmínky k odpočtu daně dle § 72 a 73 splňuje, takže si může uplatnit i DPH na odpočet pohonných hmot i přesto, že na toto auto neplatí silniční daň, jelikož je registrováno na Slovensku. Jestli to tak dobře chápu. Jak jsem se dočetla, je třeba vést i knihu jízd pro případné kontroly, je to tak správně?

Offline

 

#4 2013-08-02 18:15:07

Zdena
Moderátorka

Re: Silniční daň - auto registrované na SK

Nárok na odpočet DPH není nijak vázán na odvod silniční daně. Jestliže přijatá plnění (PHM) použije k uskutečnění své ekonomické činnosti, tak si může uplatnit nárok na odpočet. Je vhodné vést knihu jízd, ze které bude vyplývat, že PHM opravdu použil pro své podnikání.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB