Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-07-15 18:03:46

David06
Člen/ka

Jak na faktury a daňové doklady?

Dobrý den,
začal jsem podnikat, zřídil jsem si živnost. Nejsem plátce DPH a měl bych na Vás pár otázek. Moc nechápu jak to chodí s fakturami a daňovými doklady. Když pro někoho udělám práci, tak mu vystavím fakturu a poté co zaplatí, mu vystavím doklad o zaplacení? Nedá se to udělat v jednom, jako jeden papír? Na internetu jsem viděl Faktura - daňový doklad, tzn. že ten kdo fakturu vystavoval ji vystavil až po zaplacení a je společně s dokladem? Jaké číslo dokladu pak psal do knihy faktur? A taky, když půjdu do papírnictví a nakoupím tam kancelářské potřeby, dostanu paragon, tak do daňové evidence zapíšu výdaj a do knihy faktur nic psát nemusím, ale doklad si schovám? Děkuju moc za jakoukoliv pomoc.

Offline

 

#2 2013-07-15 19:15:13

Marie66
Člen/ka

Re: Jak na faktury a daňové doklady?

Dobrý den.
1. Půjdete do papírnictví, koupíte kancelářské potřeby (doporučuji na paragon nechat rozepsat, pokud není elektronický doklad, např - propiska, guma, kalkulačka, kancelářský papír atd - nikoliv hromadně "kancelářské potřeby". Takový doklad zapíšete do daňové evidence jako provozní výdaj, do knihy faktur nepíšete nic, protože žádnou fakturu nemáte.
2 Pro někoho uděláte práci, potom nejpozději do 15 dnů vystavíte fakturu, na které uvedete mj. i způsob úhrady:
a) hotově, peníze obdržíte pří předání faktury a můžete, ale nemusíte, k ní vystavit ještě příjmový pokladní doklad. Pokud jej zákazník vyžaduje, vystavte jej.
b) převodem, vystavíte fakturu, dodáte ji zákazníkovi a očekáváte platbu na Bú. Při zpracovávání výpisu z banky ( třeba jednou měsíčně) uvedete do evidence, že faktura je uhrazena. Již nemusíte zákazníkovi nic vystavovat, má svůj výpis z Bú, že fakturu uhradil.
Osobní doporučení: Požadujte úhrady faktur v hotovosti, vyhnete se případnému vymáhání peněz při prodlení.
Pozn. V hotovosti nelze platit částky, v přepočtu, nad 15000,-EUR.

Offline

 

#3 2013-07-15 19:56:36

David06
Člen/ka

Re: Jak na faktury a daňové doklady?

Děkuju za vysvětlení, moc mi to pomohlo. Pokud by jste potřebovala grafický návrh loga, plakátu, pozvánek nebo vizitek, napište mi na mail info@krupajz.cz rád Vám to oplatím :) (zadarmo).

Offline

 

#4 2013-07-15 20:11:34

David06
Člen/ka

Re: Jak na faktury a daňové doklady?

Ještě jsem se chtěl zeptat, v knize faktur mám druh faktury a kód daně. Nevíte co se tam má psát?

Offline

 

#5 2013-07-16 08:12:16

Marie66
Člen/ka

Re: Jak na faktury a daňové doklady?

Nevím jaký a zda máte SW, ale domnívám se, že druh faktury je buď faktura přijatá nebo vydaná.
Kód daně se rozlišuje u plátců DPH (přijaté zdanitelné plnění, uskutečněné zdanitelné plnění, dovoz zboží, pořízení materiálu z EU nebo třetích zemí atd). Pokud nejste plátce, tak budete používat kód odpovídající označení bez vlivu na DPH.

Offline

 

#6 2013-07-20 14:46:33

David06
Člen/ka

Re: Jak na faktury a daňové doklady?

Děkuju, a někde jsem ještě viděl faktura-daňový doklad, dá se vytavit faktura až po zaplacení s tím, že jde o fakturu a doklad dohromady? Jestli ano, můžu i já, když nejsem plátce dph? takže to nejspíš bude jen doklad a ne daňový?

Offline

 

#7 2013-07-21 22:51:03

Zdena
Moderátorka

Re: Jak na faktury a daňové doklady?

Faktury se vystavují předem nebo při úhradě. Jestli budete inkasovat peníze hned při předání faktury, tak můžete přímo na fakturu napsat potvrzení o přijetí peněz a budete to mít na jednom papíře.
Fakturu-daňový doklad vystavují plátci DPH. Pokud budete vyplňovat ručně, tak si kupte tiskopis faktury pro neplátce.

Offline

 

#8 2013-07-22 09:33:40

David06
Člen/ka

Re: Jak na faktury a daňové doklady?

Dobře, díky :)

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB