Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-07-10 23:32:49

kkk
Člen/ka

Spolupracující osoba+bonusy na děti

Prosím o názor na situaci: manželka, která je na rodičáku, si založí živnostenský list, bude mít příjmy v potřebné hranici k vyplacení bonusu na děti (tedy alespoň 48 tisíc), ale z podnikání ji hrozí ztráta. Navíc na ní manžel převede část příjmů a výdajů jako na spolupracující osobu, ale on uplatňuje výdaje paušálem.

Měla by manželka nárok na vyplacení bonusu?

Řekla bych, že i přes vykázanou ztrátu splní povinnou hranici pro vyplacení bonusu, takže by nárok měla, ale už si nejsem jistá tím, že na ni bude převedena část od manžela, který uplatňuje výdaje paušálem a tam zase ta možnost vyplacení bonusu není možná.

Předem díky

Offline

 

#2 2013-07-21 23:30:13

Zdena
Moderátorka

Re: Spolupracující osoba+bonusy na děti

Manželka bude mít nárok na vyplacení bonusu i přes vykázanou ztrátu z podnikání (ztráta nesmí být u pronájmu).

Ustanovení § 35c ZDP se na spolupracující osoby nevztahuje. Spolupracující osoba neuplatňuje výdaje podle § 7/7 ZDP (procentem z příjmů), pouze pasivně přijímá část příjmů a výdajů, které jsou na ni převedeny.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB