Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-07-09 15:54:47

evaz
Člen/ka

plátce DPH v ČR pro plátce DPH v ČR - práce v Rakousku - Eura

Dobrý den paní Zdeno (případně ostatní),
mám několik takových poměrně komplikovaných dotazů. Jedná se o mého přítele. Je OSVČ plátce DPH. Nyní dělal pro firmu registrovanou v ČR - majitel je Rakušan a zednické práce probíhali ve Vídni. Dle jeho pokynů mu dal faktury a teď  si nejsme jisti, zda je to správně.
Faktura je vystavena dvoujazyčně a je zde uvedené IČO a DIČ rakouského odběratele registrovaného v ČR. Nicméně částka je v Eurech a DPH by měl zaplatit odběratel služby - plátce DPH (reverge charge). Může to takto být? Když je to pro rakouskou firmu se sídlem a registrací v ČR v měně Eura? Nebo to máme raději opravit na české koruny odpovídající dennímu kurzu vystavení faktury?
A pak bych měla ještě další dotaz. Přítel teď získal práci v Rakousku na distribuci letáků. Nyní si zařizuje nový živnostenský list - živnost volná - reklamní činnost, marketing, mediální zastoupení. Sociální a zdravotní pojištění si platí v ČR a jako zedník je plátce DPH. Vstahuje se to i na tuto činnost? Bude odvádět z výdělku - distribuce novin a letáků DPH? Pokud by výdělek byl uveden na dokladu z Rakouska bez DPH, musí se to DPH vypočíst a odvést? V ČR nebo Rakousku? A na DP uvede tyto příjmy dohromady s příjmy za zednické práce? Moc tomu nerozumíme a neradi bychom se dopustili nějaké chyby. Děkuji moc za odpověď.
Eva

Offline

 

#2 2013-07-14 23:28:52

Zdena
Moderátorka

Re: plátce DPH v ČR pro plátce DPH v ČR - práce v Rakousku - Eura

Zednické práce: místo plnění je v Rakousku. Jestliže je Rakušan registrovaný k DPH i v Rakousku, tak byste mu měli vystavit daňový doklad na jeho rakouské DIČ. Jestli vystavujete na jeho české DIČ, tak na něj nemůžete přenést daňovou povinnost. Je možné, že měl odvést DPH v Rakousku přítel, nevím, neznám znění rakouského zákona o DPH. 
Pokud bude přiznávat DPH Rakušan, tak vystavujete fakturu s náležitostmi podle českého zákona o DPH. Faktura může být dvojjazyčná a v Eurech. Vy si pro sebe přepočítejte na Kč, plnění budete muset uvést do přiznání, a tam musí být v korunách. Pro přepočet použijte kurz ČNB (pokud nemáte stanoven pevný, tak denní) platný ke dni povinnosti přiznat plnění (přijetí peněz nebo poskytnutí služby podle toho, co nastalo dříve).
Pokud budete muset přiznat daň v Rakousku Vy, tak vystavujete daňový doklad podle rakouské právní úpravy.

Distribuce letáků:  SP a ZP bude podle mého názoru stejné, jako u zednických prací, bude platit v ČR. Předpokládám, že bude pendlovat mezi ČR a Rakouskem. Do daňového přiznání uvede příjmy dohromady se zednickými pracemi. Pokud uplatňuje výdaje procentem z příjmů, tak budete muset rozlišit příjmy podle druhu služby, k příjmům ze zednictví uplatníte výdaje 80%, k příjmům z distribuce letáků výdaje 60%.
Kdo odvede DPH, to záleží na osobě zákazníka. Jestliže bude fakturovat plátci (bude mít jeho DIČ), tak bez daně + souhrnné hlášení, daň odvede zákazník. Pokud podnikatelskému subjektu, který není registrován v EU k DPH, tak bez daně za předpokladu, že bude umět českému FÚ prokázat, že poskytl službu osobě povinné k dani (bude mít důkazní prostředky, například výpis z rakouského obchodního rejstříku nebo potvrzení o registraci odběratele u daňového úřadu). Kdyby neměl důkazní prostředky nebo fakturoval osobě nepovinné k dani (pochybuji), tak s českou daní.

Offline

 

#3 2013-07-24 16:15:46

evaz
Člen/ka

Re: plátce DPH v ČR pro plátce DPH v ČR - práce v Rakousku - Eura

Moc děkuji paní Zdeno za vysvětlení. Moc nám vaše stránky pomáhají. Často se na mě obracejí lidi z mého okolí o pomoc a i když pátrám po internetu jasnou odpověď málokdy najdu, nebo si potřebuji některé věci ujasnit.

krásné léto
E.Z.

Offline

 

#4 2013-08-16 08:36:41

evaz
Člen/ka

Re: plátce DPH v ČR pro plátce DPH v ČR - práce v Rakousku - Eura

Dobrý den,
tak přítel tu distribuci letáků a novin má na každodenní smlouvu o dílo. Na vyúčtování výdělků za každý den má dole nápsáno reverence change. Jen ta firma nikde neuvádí DIČ. Asi si o něj budeme muset té firmě říci, nikde jsme ho nenašli a dávat čtvrtletní souhrnné hlášení, že. A musí si k těm smlouvám o dílo ještě psát nějaké faktury?
Moc děkuji za odpověď

Offline

 

#5 2013-08-20 21:51:56

Zdena
Moderátorka

Re: plátce DPH v ČR pro plátce DPH v ČR - práce v Rakousku - Eura

Budete podávat souhrnné hlášení, takže budete potřebovat DIČ odběratele. Jestli má vyúčtování výdělků za každý den, tak už bych žádné faktury nepsala.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB