Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-06-18 14:29:52

Jitkal
Člen/ka

Spolupracující osoba - úprava základu daně

Dobrý den,

manžel jako OSVČ má příjmy podle § 7 a převádí na manželku v rámci spolupráce 50 %. Stal se v roce 2012 plátcem DPH a uplatnil si nárok na odpočet při změně režimu. Tuto částku celou dodanil dle § 23 v příjmovce a uvedl v oddílu E. Ozval se FÚ a požaduje rozdělení dodaněného DPH v 50% poměru na manželku. Údajně všechny příjmy a výdaje musí rozdělit na spolupracující osobu. V § 13 ZDP se hovoří pouze o příjmech dle § 7 a o upravujících položkách základu daně jsem nic nenašla. Má pravdu FÚ nebo já?

Děkuji za odpověď.

Offline

 

#2 2013-06-18 15:24:29

Zdena
Moderátorka

Re: Spolupracující osoba - úprava základu daně

Vy.

Offline

 

#3 2013-07-02 10:02:19

Jitkal
Člen/ka

Re: Spolupracující osoba - úprava základu daně

Dobrý den paní Zdeno, děkuji za odpověď, dnes se FÚ ozval znovu a trvdí, že je to špatně, že musím všechno rozdělit napůl, všichni to tak dělají, počítač jim to nechce vzít, předají na kontrolní oddělení a vyjádří se.

Poslala jsem jim následující vyjádření:

Na spolupracující osoby uvedené v § 13 zákona č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů  lze rozdělovat pouze příjmy a výdaje související s příjmy podle § 7 odst. 1 písm. a) až c) a odst. 2 zákona o dani z příjmů.
Pokud poplatník ve svém daňovém přiznání uvádí částky podle § 5 a § 23 zákona o dani z příjmů a ostatní úpravy podle zákona zvyšující nebo snižující výsledek hospodaření nebo rozdíl mezi příjmy a výdaji, nemůže tyto částky rozdělovat na spolupracující osoby.

A příklad, který jsem našla:

Přechod z daňové evidence na výdaje uplatňované paušálem

    Publikováno: 12.3.2010
    Typ: otázky & odpovědi
    Zdroj: Otázky & odpovědi z praxe 2010/3

Ing. Vlasta Ptáčková

Příjmy a výdaje v daňové evidenci rozděluji na spolupracující manželku 50/50. V případě přechodu na výdaje uplatňované dle § 7 odst. 7 ZDP, tj. ?paušálem?, se do základu daně spolupracující manželky zahrnují:

    1) pouze převedené příjmy (50 %) a převedené výdaje (50 %) a celá úprava základu daně dle § 23 odst. 8 ZDP jde na vrub podnikatele anebo
    2) se na spolupracující manželku převádí i polovina pohledávek, závazků, zásob a v daňovém přiznání pak manželka vyplňuje i řádky 105 a 106?

K vašemu dotazu sděluji, že správně je varianta 1) - tedy na manželku jako spolupracující osobu převedete maximálně 50 % příjmů a výdajů. Celá úprava základu daně podle § 23 odst. 8 ZDP jde na vrub podnikatele.
V případě přechodu z daňové evidence na výdaje uplatňované dle § 7 odst. 7 ZDP od 1. 1. 2010, musíte v daňovém přiznání za rok 2009 upravit rozdíl mezi příjmy a výdaji o hodnotu pohledávek, které by při úhradě byly zdanitelným příjmem [s výjimkou pohledávek uvedených v § 24 odst. 2 písm. y) ZDP] a o hodnotu závazků, které by při úhradě byly výdajem na dosažení, zajištění a udržení příjmů, s výjimkou přijatých a zaplacených záloh, o cenu nespotřebovaných zásob a o zůstatky vytvořených rezerv. Do základu daně se zahrne při dalším prodeji nespotřebovaných zásob již zahrnutých do základu daně pouze rozdíl, o který převyšuje cena, za kterou byly nespotřebované zásoby prodány, cenu nespotřebovaných zásob zahrnutých do základu daně.
Údaje upravující základ daně uvedete do přílohy č. 1 Tabulky E, která je podkladem k vyplnění řádku 105 a 106 a do tabulky H uvedete údaje o osobě, na kterou převádíte část příjmů a výdajů.
Na řádky 107 a 108 uvedete částky, které převádíte na spolupracující osobu. Spolupracující osoba vyplní řádky 109 a 110.


Kde je tedy podle Vašeho názoru pravda?

Děkuji za odpověď.

Offline

 

#4 2013-07-02 19:05:30

Zdena
Moderátorka

Re: Spolupracující osoba - úprava základu daně

Dobrý den, na spolupracující osobu se rozdělují příjmy a výdaje, úpravy daňového základu nikoliv.

Je ale otázkou, zda je nárok na odpočet při změně režimu příjmem, nebo úpravou zvyšující rozdíl mezi příjmy a výdaji.

Podle Pokynu D 6 k § 23 odst. 6 je v bodu 4. uvedeno, že DPH, kterou plátce uplatní jako nárok na odpočet při změně režimu, je příjmem. (Není příjmem za předpokladu, že plátce sníží vstupní cenu hmotného majetku, pokud vede Ú, tak snížil vstupní cenu nehmotného majetku a hodnotu zásob, ale to se vás asi netýká). Částku jste tedy zřejmě měli zahrnut do daňových příjmů a rozdělit na spolupracující manželku. Vyčkejte, jak se k tomu vyjádří kontrolní oddělení.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB