Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-06-10 16:14:40

Kvetiinka
Člen/ka

Daň z příjmu prodej obchodního podílu

Dobrý den paní Zdenko, chtěla bych se Vás zeptat, nebo spíše se ujistit, že se nemýlím :-). Pokud fyzická osoba prodá jiné osobě (nejsou nijak spřízněné) svůj obchodní podíl (100%) v s.r.o., kde je jedinou společnicí od roku 2003, mělo by to být od daně z příjmu osvobozeno, že? Dle § 4, písm. r. Tzn. nemusí se ani podávat daňové přiznání, jen pro upřesnění, paní je rakušanka, ale má v CZ povolení k trvalému pobytu. Přestože se společností se prodává i majetek společnosti, tj. dům, není potřeba podávat přiznání k dani z převodu z nemovitostí, jelikož se jedná o prodej obchodního podílu, nikoli "domu", je to tak správně? A žádné jiné danové povinnosti už v této souvislosti nevznikají, že?
Moc děkuji
Kvetiinka

Offline

 

#2 2013-06-10 16:17:37

Kvetiinka
Člen/ka

Re: Daň z příjmu prodej obchodního podílu

Ještě bych se chtěla k tomuto zeptat, jak poznám, že její podíl není součástí obchodního majetku?
Děkuji
K.

Offline

 

#3 2013-06-10 16:51:22

Zdena
Moderátorka

Re: Daň z příjmu prodej obchodního podílu

Příjem z převodu podílu na obchodní společnosti je po 5 letech od nabytí podílu osvobozen od daně z příjmů. Osvobození platí pro všechny fyzické osoby, i pro Rakušanky, paní nemusí podávat daňové přiznání:-)

Není třeba podávat přiznání k dani z převodu nemovitosti, neprodává nemovitost, ale obchodní podíl. Kalousek sice chtěl vybírat daň z převodu i při převodech obchodního podílu společnosti, která vlastní nemovitost, ale pokud vím, tak toto ustanovení z návrhu zákona o dani z nabytí nemovitých věcí (má od 1.1.2014 nahradit zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí) vypadlo.

Žádné daňové povinnosti v této souvislosti nevznikají.

Pokud paní podniká a má obchodní majetek, tak by byl podíl veden v evidenci majetku.

Offline

 

#4 2013-06-10 17:06:38

Kvetiinka
Člen/ka

Re: Daň z příjmu prodej obchodního podílu

Moc děkuju :-)

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB