Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-04-24 13:13:53

hofy
Člen/ka

Penále za nezaplacené zálohy na daň z příjmu FO

Dobrý den,

   mám pro mne velmi nepříjemný problém.
K 30.1.2012 jsem oznámením na ŽU pozastavil svou živnost, to jsem pro jistotu i oznámil na SOC a ZDRV a také na FÚ.
Vše vypadalo ideálně až do chvíle, kdy mi přišlo od FÚ z vymahacího oddělení, že dlužím cca 200 000 Kč na daních.
Po mé osobní návštěvě FÚ jsem zjistil, že to je z důvodu neplacených záloh. To ce anulovalo po mém podání daňového přiznání a naskočil mi z toho úrok cca 17 000 Kč, jako pokuta z prodlení, že jsem zálohy v průběhu roku neplatil.
Na mou obhajobu, že jsem jim oznámil ukončení mé podnikatelské činnosti mi bylo řečeno, že to nestačí jen oznámit, že musím ještě extra požádat o zrušení záloh na daň z příjmu a má neznalost zákona mne neomlouvá, což je možná pravda, ale já si stále myslím, že pozastavení/ukončení podnikatelské činnosti = zrušení i záloh na daň z příjmu už i ze samotné logiky věci. To ale mi pracovnice FÚ oponovala, že jak to oni můžou vědět, že nezačnu znovu třeba za měsíc podnikat? Na to jsem ji oponoval, že od toho je zase oznamovací povinnost si živnost aktivovat, pokud chci znovu podnikat. No vypadá to tak, že budu platit pokutu za něco, co jsem nikdy složit neměl.

Může mi někdo poradit, nebo napsat, že FÚ jedná správně a já jsem prostě měl odhlásit samostatně i zálohu na daň?

Děkuji
P.

Offline

 

#2 2013-04-24 18:16:18

ToVy
Člen/ka

Re: Penále za nezaplacené zálohy na daň z příjmu FO

§38a odst.8 ZoDP - Poplatník není povinen platit zálohy na daň, jestliže ukončil činnost, nebo zanikl zdroj zdanotelních příjmů, a to od splátky následující pod dni, v němž došlo ke změně rozhodných skutečností; tyto skutečnosti poplatník oznámí správci daně podle zvláštního právního předpisu.

z toho podle mě vychází, že pokud jsem OSVČ, pro kterou platí ze zákona povinnost platit zálohy na daň, a ukončím podnikatelskou činnost, zajdu na FÚ za člověkem, který mě má na starosti a tuto skutečnost mu oznámím, abych se případně dozvěděl a měl potvrzené, že platit zálohy nemusím.

Osobně jsem na FÚ oznamoval pouze zahájení živnosti, přerušení živnosti jsem neoznamoval, pak jsem se po šesti letech dozvěděl, že přerušení skončilo a od té doby jsem zase OSVČ a nikde jsem nic neoznamoval, k mému štěstí jsem zaměstnanec, takže vše ok. Ale jestliže už jsem v kategorii plátců záloh na daň, tak bych se o danou věc více zajímal.

Offline

 

#3 2013-04-24 21:26:30

Zdena
Moderátorka

Re: Penále za nezaplacené zálohy na daň z příjmu FO

Obávám se, že FÚ má pravdu. § 38a ZDP nelze použít, ten platí v případě, že poplatník definitivně ukončí činnost, v tomto případě šlo pouze o přerušení. Měl jste požádat o stanovení nižších záloh, případně o povolení výjimky zálohovat daň (§ 174 odst. 5 daňového řádu). FÚ nemůže vědět, jestli nebudete mít jiné příjmy, než ze živnosti, například z pronájmu nebo z autorských práv.
17 tisíc není málo, zkuste placenou konzultaci u daňového poradce, jestli najde nějaké řešení.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB