Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-03-18 10:06:13

mitulinka
Člen/ka

Vyřazení automobilu z podníkání

Dobrý den, moc vás prosím o radu. Ještě jsem nedělala v daňové evidenci vyřazení automobilu z podnikání a mám zrovna ještě takový blbý případ, který jsem nikde na poradnách nenašla. Mohla bych vás poprosit o radu?
Podnikatel, vede dańovou evidenci, koupil v roce 2008 osobní automobil hotově, uplatnil si DPH, ale odpisy si uplatňovat nechtěl. Zůstatková cena tedy stále odpovídá PC. Platil normálně silniční daň a dával doklady za benzín a opravy. Nyní chce automobil nechat přepsat na svého otce a vyřadit ho z evidence.
A jak by to bylo, kdyby ho daroval svému otci?
Mohla byste mi prosím poradit, jak postupovat a hlavně za jakou cenu ho vyřadí a co tomu bude následovat ohledně daně z příjmů a DPH? Děkuji mockrát za odpověď, jsem už zoufalá :(

Editoval mitulinka (2013-03-18 10:19:25)

Offline

 

#2 2013-03-18 11:22:18

Zdena
Moderátorka

Re: Vyřazení automobilu z podníkání

Daň z příjmů: při vyřazení z OM nepotřebuje stanovit cenu auta, pouze zapíše na kartu majetku datum vyřazení a přestane si na auto uplatňovat výdaje, to je vše. Pokud vyřadí do osobního užívání a v období 5 let od vyřazení auto prodá, tak bude příjem z prodeje podléhat dani z příjmů _ ostatní příjmy podle § 10 ZDP. Jako výdaj k tomuto příjmu může uplatnit zůstatkovou cenu auta, ale pouze do výše příjmu. Vzhledem k tomu, že neuplatnil odpisy, bude základ daně nulový (určitě neprodá dráž, než koupil). Jestliže auto daruje svému otci, tak nebude mít žádný příjem, nebude tedy muset nic přiznávat.

DPH: v roce 2008 si nemohl uplatnit nárok na odpočet při pořízení auta, neboť to zákon o DPH neumožňoval. Pokud pořídil auto kategorie N1 (což není osobní, ale nákladní auto) a uplatnil nárok na odpočet, tak při trvalém vyřazení do osobního užívání nebo při darování odvádí DPH. Trvalé použití hmotného majetku pro účely nesouvisející s ekonomickou činností je podle § 13/4/a) ZDPH považováno za dodání zboží. Základ daně se stanoví z ceny obvyklé ke dni vyřazení či darování.

Offline

 

#3 2013-03-18 11:41:30

mitulinka
Člen/ka

Re: Vyřazení automobilu z podníkání

Takže tedy teď akorát zapíšu na kartu, že bylo auto k 31.12. vyřazeno a v účetnictví to nijak nepromítnu?
Omlouvám se, je to N1. Takže napíše darovací smlouvu na svého otce a do příjmů mu to tedy nepůjde, jestli jsem dobře pochopila? A to se do evidence nějak zaznamená, nebo jak se tam promítne to jakoby vyřazení?
DPH tedy odvede z odhadované ceny, dle bazaru? K tomu potřebuje od nich nějaké písemné vyjádření, nebo stačí slovní odhad? A zaúčtuji to tam tedy jako prodej zboží, ano?
Děkuji vám mockrát

Offline

 

#4 2013-03-18 17:25:03

Zdena
Moderátorka

Re: Vyřazení automobilu z podníkání

Může napřed vyřadit z OM a následně darovat otci už jako soukromý majetek, nebo darovat otci OM, daňové dopady jsou stejné.

Vyřazení zapíšete na kartu majetku. Pokud vedete DE, tak žádné další zápisy neděláte. Pokud účtujete, tak vyřadíte z evidence v pořizovací ceně: 082/022 a vyúčtujete zůstatkovou cenu: 491/082 nebo 543/082. Do příjmů vám nic nepůjde, žádný příjem nebyl.

DPH odvedete z odhadované ceny, můžete si sehnat dobrozdání od bazaru, nebo stáhnout z internetu ceny nejbližších autobazarů. Daňovým dokladem (slouží jen pro účely DPH) bude doklad o použití. Vystavuje se při vyřazení do osobního užívání i při darování obchodního majetku. Řešíte pouze DPH, daň z příjmů ne. Zkuste prozkoumat nápovědu svého účetního programu. Doklad o použití by měl obsahovat náležitosti běžného daňového dokladu, místo rozsahu a předmětu plnění se uvede sdělení o účelu použití, například použití pro osobní spotřebu, nebo poskytnutí daru. Můžete použít formulář faktury, stačí přejmenovat na doklad o použití. Nebude tam odběratel, museli byste vyplnit sami sebe.

Offline

 

#5 2013-03-19 23:17:32

olda75
Člen/ka

Re: Vyřazení automobilu z podníkání

Dobrý den.Mám dotaz v roce 2005 jsem koupil vozidlo kategorie N1 a uplatnil jsem odpis DPH.Auto jsem rovnoměrným daňovým odpisem již předčasem odepsal.Nyní již nejsem rok plátcem DPH a uvažuji o ukončení podnikání.Jsem při převodu vozidla do osobního vlastnictví, jako fyzická osoba vedoucí daňovou evidenci,povinen také  zaplatit DPH z ceny vozidla?

Offline

 

#6 2013-03-19 23:25:02

Zdena
Moderátorka

Re: Vyřazení automobilu z podníkání

Ne, vždyť už nejste plátcem:-) DPH se řeší při zrušení registrace. V době zrušení už zřejmě uběhla pětiletá lhůta pro dodanění, takže jste nemusel z tohoto vozidla vracet DPH.

Offline

 

#7 2013-03-22 17:06:51

olda75
Člen/ka

Re: Vyřazení automobilu z podníkání

děkuji :-)

Offline

 

#8 2013-10-16 13:07:28

jedle
Člen/ka

Re: Vyřazení automobilu z podníkání

Dobrý den,
prosím o objasnění, zřejmě mám zmatek v "úpravě odpočtu, pětiletém testu u HIM".
Plátce v roce 2009 koupil auto s odpočtem a příští rok uvažuje o vyřazení darem. To bude podléhat dph... ale kdyby někdy v období 2009-2013 končil s plátcovstvím nebo začal uskutečňovat osvobozená plnění, tak by nastoupila úprava odpočtu a s tím i ten pětiletý test.. jednoduše řečeno?
Moc díky

Offline

 

#9 2013-10-16 18:55:30

Zdena
Moderátorka

Re: Vyřazení automobilu z podníkání

Ano, jak píšete. Kdyby příští rok zrušil registraci, tak nebude provádět žádnou úpravu odpočtu (nebude vracet ani část původně uplatněné DPH), neboť už uplynula 5letá lhůta pro úpravu odpočtu. Pokud by zrušil registraci nebo začal uskutečňovat osvobozená plnění bez nároku na odpočet např. v r. 2010, tak by upravoval odpočet.

Pročtěte článek zde:
http://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi … octu-dane/

Offline

 

#10 2013-10-16 19:12:02

jedle
Člen/ka

Re: Vyřazení automobilu z podníkání

Zdeni moc vám děkuji, jste anděl.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB