Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-02-25 11:53:07

Pegasek
Člen/ka

vrácené dph dle § 44 a vliv na daň z příjmu

Dobrý den, paní Zdeno, prosím o objasnění této situace
opravovali jsme daň dle § 44 za dlužníka v insolvenci, vystavila jsem ODD na součet všech neuhrazených faktur, celková částka na ODD 360278(300231 - základ a 60046-dph)o 60046 jsme ponížili odvod dph a místo 116040 jsme platili 55994, zjistila jsem, že vrácená dph mi musí zvýšit základ daně z příjmu, tak jsem udělala ID v pen. deníku s druhem PP - příjmy z podnikání.
A teď dumám, co dělat s ODD,aby mi zůstal v závazcích je asi špatně, výše uvedené částky jsou mínusem, druh je PS - poskytnutí služeb a když jej převedu do PD, tak mi sníží základ daně( sice druh PS,ale mínusem), je to takto správně? nebo navrhujete jiný postup?Používame program Tichý

A když soud rozhodne o nějakém vyrovnání po skončení řízení, tak částka, co pošlou, když odečtu dph( to mi sníží základ zadě z příjmu)mi zase zvýši základ?

Nebo v tom mám úplný chaos?

moc děkuji za radu

Offline

 

#2 2013-02-25 19:27:02

Zdena
Moderátorka

Re: vrácené dph dle § 44 a vliv na daň z příjmu

Dobrý večer. Daň podle § 44 jsem dosud neopravovala, takže nemám zkušenost. Ale ODD podle mého názoru do peněžního deníku určitě nepatří. Na jeho základě jste dostala do přiznání k DPH opravu výše daně (mínusem do ř. 1 nebo 2 a evidenčně do ř. 33, tam jste zřejmě doplňovala ručně) a tím jeho funkce skončila.  Základ daně, o kterém píšete, se nikde nepromítá, neúčtuje se o něm, ani nemusí být uvedený na ODD (uvádí se celková dlužná částka).
Nevím, jestli lze na podkladě ODD zvýšit základ daně příjmů, já bych se o to ani nesnažila a také bych si udělala interní doklad. ODD bych stornovala ze ZaP.  Původní pohledávky za dlužníkem zůstávají v ZaP v nezměněné výši, Vámi provedená oprava výše daně hodnotu původní pohledávky nezměnila. Navrhuji zavolat Tichým hochům, ti určitě poradí.
   
Pokud na základě rozvrhového usnesení doje k úhradě části pohledávky, tak z částky, kterou pošlou, budete muset znovu přiznat DPH.  Vypočítáte shora, přiznáte DPH, částka bez daně bude příjem z podnikání. Vzhledem k tomu, že jste vrácenou DPH nyní zahrnula do daňových příjmů (pro účely DzP), budete moci následně odvedenou DPH uplatnit v daňových výdajích.

Offline

 

#3 2013-02-26 12:52:30

Pegasek
Člen/ka

Re: vrácené dph dle § 44 a vliv na daň z příjmu

Dobrý den paní Zdeno, moc děkuji za Vaši rychlou odpověď, moc mi to pomohlo, jen bych si to potřebovala ještě shrnout, takže:
1)ODD,dle Vaši rady, jsem stornovala, výši DPH za dané čtvrtletí mi to nezměnilo, takže by to mělo být v pořádku
2)s tím, že o vrácenou dph musím zvýšit základ DzP tedy souhlasíte, je to tak?
3)vystavím tedy v pen. deníku ID, kde uvedu asi druh PP, vše bude bez pohybu peněz, (o který druh se jedná je asi jedno, hlavně, že to ovlivní DzP, že ano?)
4)v případě, že soud rozhodne o nějaké úhradě,tak z přijaté úhrady odvedu DPH(odvod DPH bude pro účely DzP daňový náklad-to dostanu do PD  opět ID)
5)přijatou úhradu spáruji s fakturou v ZaP a bude to příjem z podnikání
6)s největší pravděpodobností nedostaneme už nic nebo v lepším případě část z neuhrazených faktur ale, jak naložíme s tím zůstatkem neuhrazených faktur?mohu tyto nějak daňově odepsat a jestli ano přidáte odkaz na §§? § 24odst2y se na nás asi nezvtahuje, když vedeme DE?

Offline

 

#4 2013-02-26 14:14:37

Zdena
Moderátorka

Re: vrácené dph dle § 44 a vliv na daň z příjmu

2) Ano.  Pokud Vám FÚ vrátí odvedenou DPH, tak jste podle mého názoru získali příjem, který podléhá dani z příjmů. Pročtěte zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR konaného dne 30.3.2011 
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/cds/201 … 3_2011.pdf
GFŘ sice vydalo stanovisko k postupu z hlediska účetních předpisů, ale stejný postup by měl platit i pro poplatníky vedoucí DE, jenom nebudou mít výnos, ale příjem.

3) Ano.

4) Ano.

5) Ano.

6) Zůstatek neuhrazených faktur nemůžete daňově odepsat do výdajů, neboť jste při vzniku pohledávky nemusela přiznávat příjem (na rozdíl od účetnictví, kde při vzniku pohledávky účtujete o výnosech a přiznáváte daň z příjmů). Můžete je ale vyřadit z evidence pohledávek, aniž byste je musela dodanit. Vyřazení z evidence podložte rozhodnutím soudu. Platí pro pohledávky uvedené v § 24/2/y) ZDP.

7) Postup bych konzultovala v Novém Boru:-)

Offline

 

#5 2013-02-27 10:27:34

Pegasek
Člen/ka

Re: vrácené dph dle § 44 a vliv na daň z příjmu

Paní Zdeno, moc Vám děkuji, musím se přiznat, že to storno ODD by mě nepadlo ani náhodou, postup jsem ještě konzultovala s Novým Borem a bylo mi to také odsouhlaseno. A co se týče vyřazení neuhrazených pohledávek z evidence, tak si myslím, že pro nás bude platit §24/2/y/bod 2. Takže jestli nám soud už nic nepošle, tak aspoň nemusíme danit.
S pozdravem
Petra

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB